(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie enige ervaring met het kweken van wiet heeft opgedaan wil misschien wel eens wat planten kruisen. Zo kan je verschillende eigen unieke variaties en strains maken. Kruisen is niet per se moeilijk, maar wel ontzettend leerzaam en leuk!

 

Selectie

Het selecteren van de juiste ouders voor je nieuwe soort is misschien nog wel het moeilijkste van het hele kruisen. Het is wat een goede zaadproducent onderscheidt. Met name het selecteren van een goede vaderplant is lastig.

Aangezien mannelijke planten geen toppen produceren is het moeilijk om de potentie van de mogelijke vaderplant te bepalen en dat is dan ook een proces van uitproberen. Je moet het vrouwelijke nageslacht van je kruisingen kweken om erachter te komen wat het beste werkt.

Stuifmeel verzamelen

Heb je eenmaal de vaderplant voor je kruising gekozen, dan ga je hem isoleren van de rest van je planten. Zet het uitverkoren mannetje in een ruimte met weinig tot geen ventilatie. Na de bloei kan je het mannelijke stuifmeel op verschillende manieren opvangen. Veel kwekers kloppen het stuifmeel met een paar zachte tikjes los, terwijl ze het opvangen op een vel papier.

Het is ook handig om een paar bloeiende takken af te knippen en in een pot met een lichte suikeroplossing te zetten. Je kunt de mannelijke plant dan namelijk goed houden door hem terug in de groei zetten onder 24 uur licht. Het stuifmeel collecteer je van de afgeknipte takken.

Het bevruchten van de moederplant

Bewaar het verzamelde stuifmeel in een glazen potje of reageerbuisje. Reageerbuisjes zijn het best. Mix het stuifmeel met een drager, dit is gewoon een inert poeder dat het stuifmeel wat verdunt en vasthoudt. Je kunt als drager gewoon wat meel nemen dat je even in de magnetron verhit om het te steriliseren. Meng een halve theelepel stuifmeel met vier theelepels van het steriele meel.

Dit mengsel is klaar om de vrouwelijke planten mee te bevruchten. Je kan het in de koelkast maandenlang bewaren voor het zijn vruchtbaarheid verliest. Met een klein penseeltje breng je het stuifmeel gemakkelijk aan op de bloeiende toppen van de moederplant.

marijuana-seedsZaden oogsten

Het beste moment om de vrouwelijke planten te bevruchten is ongeveer twee weken nadat toppen zijn gevormd. Het duurt ongeveer zes weken voor de zaden volledig ontwikkeld zijn en ze zouden er mooi donker uit moeten zien in de opengebarsten zaadomhulsels.

Oogst de hele plant en laat de top met het zaad erin in zijn geheel drogen. Als de zaaddragende top goed gedroogd is, kun je de zaden met de hand oogsten. In de koelkast bewaar je je zaden het best.

Terugkruisen

Als je ervoor hebt gekozen om te kruisen met planten die beide een zekere dominante eigenschap hebben, dan zul je die eigenschappen in de ene plant van het nageslacht terugzien, terwijl andere planten weer een andere eigenschap laten zien.

Om een echte consistente nieuwe soort te ontwikkelen, zul je moeten terugkruisen. Dit is kruisen met planten uit dezelfde lichting zaden. Deze vorm van inteelt is niet gewild maar het zorgt ervoor dat gewenste recessieve eigenschappen kunnen worden uitvergroot en terugkomen in het nageslacht. En dat krijgt daardoor een betere uniformiteit in de gewilde karaktereigenschappen.

Let op! Sommige uitvergrote recessieve eigenschappen kunnen nadelig werken en ervoor zorgen dat potentie en oogst achteruit gaan.

Lees ook:

(advertenties)