(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis liefhebbers kennen de Drug Enforcement Administration (DEA) vooral van hun niet aflatende jacht op consumenten, kwekers, dealers en zelfs dispensaries. Maar het is ook de enige federale overheidsinstantie die wiet kweekt. Cannabis voor wetenschappelijke doeleinden wel te verstaan en volgend jaar krijgt de DEA liefst 2.450 kilo ‘onderzoekswiet’, vijf keer zoveel als dit jaar!

DEA laat onderzoekswiet telen op universiteit

Het is en blijft natuurlijk wel een beetje vreemd dat de instantie die al decennialang fanatiek jacht maakt op alles wat naar wiet riekt ook de aangewezen partij is om wetenschappers van cannabis studiemateriaal te voorzien. Zeker nu wiet in zoveel Amerikaanse staten legaal is maar het op federaal niveau nog steeds verboden is.

Tot en met dit jaar werd er ook nog eens bijzonder weinig onderzoekswiet geteeld – iets dat de DEA door het National Institute on Drug Abuse op de universiteit van Mississippi laat doen trouwens – en die was ook steevast van een abominabele kwaliteit. Maar nu er en onstuitbare opmars van medicinale cannabis en bijbehorende legaliseringsgolf gaande is, gaat het roer klaarblijkelijk om bij de DEA en is de ‘bestelling’ voor volgend jaar vervijfvoudigd: van 450 kilo dit jaar naar liefst 2.450.000 gram, ofwel 2.450 kilo!

Dit is ‘m: de enige wietkwekerij van de federale overheid op de universiteit van Mississippi…

Opiatencrisis wordt aangepakt

Jarenlang ontkende de DEA ook dat cannabis überhaupt medicinale voordelen zou kunnen hebben, iets dat ook letterlijk zo in de Amerikaanse opiumwet staat. Maar zie, in hun plannen voor 2019 lijkt het tij dan toch te keren: meer wiet voor wetenschappelijk onderzoek én tegelijkertijd minder productie in de VS van opioïde-medicijnen. Dat lezen we in een vorige week vrijgegeven persbericht.

Minister van Justitie Jeff Sessions: ‘The opioid epidemic that we are facing today is the worst drug crisis in American history. President Trump has set the ambitious goal of reducing opioid prescription rates by one-third in three years. We embrace that goal and are resolutely committed to reaching it.’

Cannabis helpt tegen opiatenverslaving

Eindelijk beginnen ze het dus te begrijpen daar bij de federale overheid. Meer dan 60.000 Amerikanen sterven jaarlijks aan een (al dan niet bedoelde) overdosis medicijnen, veelal voorgeschreven door hun arts voor pijnbestrijding. Het gaat dan om medicijnen als oxycodone, hydrocodone en fentanyl. En in het kielzog van al die farmaceutische rommel maakt ook de harddrug heroïne een geweldige comeback in de VS. Terwijl er toch echt een goedkoop, veilig en natuurlijk alternatief bestaat: cannabis!

Check voor de feiten omtrent dit heikele onderwerp deze onthullende korte documentaire maar eens:

Andere DEA-wiettelers

Toch betekent het flink grotere aantal kilo’s DEA-wiet niet dat de drugsjagers daar nu ook anders denken over cannabis. De instantie blijft volharden in het classificeren van wiet – inclusief het niet eens psychoactieve CBD trouwens – als een ‘Schedule I drug with no accepted medical value’.

Maar dat old school war on drugs standpunt moet dan maar omver worden gekegeld door de wetenschappelijke onderzoeken die er gedaan worden. En zowaar heeft de DEA zich de kritiek vanuit de wetenschappelijke en medische wereld over de slechte kwaliteit van hun wiet aangetrokken: er is een tender uitgeschreven voor nieuwe wiettelers naast die prutsers op de universiteit van Mississippi…

[openingsbeeld: chrisdorney/Shutterstock]
(advertentie)