(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Waar legalisering van cannabis al niet goed voor is. Uit een unieke studie in de VS blijkt namelijk dat het aantal dodelijke ongelukken op de werkvloer afneemt in staten die medicinale wiet hebben gelegaliseerd. Het baanbrekende onderzoek wordt in oktober gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Journal of Drug Policy.

Gevaarlijke werkvloer door wietgebruik?

Met de immer voortdenderende (medicinale) cannabisrevolutie wordt wiet op steeds meer plekken in de Verenigde Staten legaal. Voor wat mediwiet betreft geldt dit nu al voor 30 van de 50 Amerikaanse staten. Voor sommige mensen reden om te vrezen dat het daardoor ook op de werkvloer onveiliger wordt. En voor wetenschappers aan onder meer Montana State University en University of Colorado weer reden om te onderzoeken of daar iets van waar is.

Welnu, niet dus. Integendeel zelfs; werknemers lijken juist veiliger af in die staten waar medicinale cannabis is gelegaliseerd!

Gegevens van arbeidsbureau overheid

Dat is althans de conclusie van de studie ‘Medical marijuana laws and workplace fatalities in the United States‘, die (naar verwachting) in oktober gepubliceerd wordt in het wetenschappelijke vaktijdschrift Journal of Drug Policy. Het is het eerste onderzoek ooit naar de relatie tussen de mediwiet-wetten en dodelijke ongelukken op de werkvloer.

De onderzoekers analyseerden data van het U.S. Bureau of Labor Statistics over de periode 1992 tot 2015. Ze stelden vast dat het aantal werkgerelateerde sterfgevallen met 34 procent afneemt in een periode van 5 jaar  nadat een staat mediwiet legaal heeft gemaakt. Deze trend was het meest opvallend bij werknemers in de leeftijd tussen 25 en 44 jaar.

Werknemer: liever wiet dan drank of medicijnen

Omdat er geen eerdere studies zijn uitgevoerd die specifiek keken naar de relatie tussen legale wiet en fatale werkongevallen, hadden de uitkomsten ‘beide kanten op kunnen gaan’ volgens de onderzoekers. Zou de legalisering van cannabis de werknemers aan meer risico’s blootstellen gezien de ‘kortetermijneffecten van wietgebruik op de psychomotorische prestatie en kennis’? Of zou het leiden tot minder dodelijke werkongevallen in het licht van wat we weten over de vervanging van alcohol en medicijnen door het gebruik van cannabis?

Theoretisch zou het risico op ‘beïnvloeding op het werk’ lager kunnen zijn als mensen cannabis gebruiken als een alternatief voor alcohol of farmaceutica zoals opiaten-pijnstillers, schrijven de researchers.

Het legale medicinale gebruik van cannabis door werknemers levert minder kans op dodelijke ongevallen op, zo luidt de conclusie van het eerste onderzoek hiernaar ooit… [foto: Ketta/Shutterstock]

Pijn als gekwalificeerde aandoening voor mediwiet

En de verzamelde data ondersteunen deze theorie dus klaarblijkelijk. Hoewel er voor het achterhalen van de exacte oorzaak achter de geconstateerde trend meer onderzoek nodig is, staat één conclusie vrijwel vast t.a.v. bovengenoemde ‘vervangingstherorie’: de cijfers van het aantal dodelijke ongelukken op de werkvloer is lager in staten die (chronische) pijn als een gekwalificeerde aandoening hanteren voor medicinale cannabis.

‘Specifiek; het legaliseren van medicinale cannabis wordt geassocieerd met een 19,8% vermindering van het te verwachten aantal werkplek-doden onder werknemers van 25 tot 44 jaar wanneer pijn als een gekwalificeerde aandoening wordt meegenomen. Wanneer pijn niet gezien wordt als een geldige reden blijkt de associatie tussen het legaliseren van mediwiet en werkplaats-doden niet statistisch significant.’ Aldus deze Amerikaanse onderzoekers in hun baanbrekende studie.

Verder stelden de wetenschappers vast dat staten waar de gezamenlijke teelt van wiet (‘collective cultivation of cannabis’) toegestaan is minder dodelijke werkplaatsongevallen kennen, een indicatie dat gemakkelijke toegang tot mediwiet een rol zou kunnen spelen in het terugbrengen van dit soort incidenten.

Discussie over wietrechten werknemer

De uitkomsten van deze studie geven ook nieuwe munitie aan de discussie – in de VS zeker – over de rechten van werknemers in juridisch opzicht. Wiet en dus ook medicinale wiet is officieel namelijk nog steeds verboden op federaal niveau. Rechtbanken in veel staten met mediwiet-wetten hebben bevestigd dat bedrijven werknemers mogen ontslaan als die positief testen op het gebruik van cannabis, of ze nou geregistreerd staan als patiënt of niet. Slechts enkele staten, waaronder Arizona en Illinois, zijn de andere kant op gegaan en beschermen juist de rechten van de medicinale cannabispatiënten.

Ook in het parlement in Washington is mediwiet op het werk een hot item. Zo diende de Democratische afgevaardigde Charlie Crist uit Florida afgelopen maand nog een wetsvoorstel in dat werknemers vrijwaart van sancties als ze buiten werktijden mediwiet gebruiken.

Tot nu toe was de veronderstelling meestal dat wietgebruik de veiligheid van werknemers in gevaar zou brengen, maar dit nieuwe onderzoek schijnt daar (gelukkig) toch echt een heel ander licht op…

Wordt vervolgd dus, en uiteindelijk ook in landen als Nederland en België want de (medicinale) cannabisrevolutie is sowieso niet meer te stoppen…

[openingsbeeld:  Mavas_Bd/Shutterstock]
(advertentie)