(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Tweede deel en tevens het slot van de geschiedenis van wiet, waarin we onder meer van Europa naar Amerika gaan. Amerika is namelijk de thuisbasis van veel van de eerste veredelde wietsoorten als Skunk #1, Haze, Northern Lights en Blueberry, welke tevens aan de basis staan van de wiet die we vandaag de dag consumeren.

Vroege Noord-Amerikaanse genetica

Hoe de eerste wiet in Noord-Amerika is gekomen, is niet helemaal zeker. Er worden felle discussies over gevoerd. Sommigen menen dat het vanuit Zuid-Amerika is overgewaaid, wellicht uit Brazilië of Chili. Anderen denken dat cannabis er al van nature groeide. Vezelhennep werd er in ieder geval op grote schaal geteeld naarmate het aantal inwoners groeide.

Er zijn er ook die geloven dat cannabis vanuit Mexico Amerika binnenkwam. Hoe wiet zijn weg naar Amerika ook vond, het werd er razendsnel populair. Net als in Holland, werden er wetten gemaakt om het gebruik te ontmoedigen. In de jaren ’50 en ’60 zorgden de beatniks (vergelijkbaar met de Nederlandse nozems) en de hippies voor een groeiende populariteit van cannabis. De Amerikaanse Westkust werd dankzij het gematigde cannabisvriendelijke klimaat het belangrijkste kweekgebied voor cannabis.

Skunk #1

De originele wietsoort Skunk #1 was een van de eerste iconische ‘moderne’ variëteiten. Er wordt gezegd dat de wietsoort een creatie is van Sacred Seed Company. Een groep wietkwekers uit Californië. Een van die kwekers was David Watson. Beter bekend als Sam the Skunkman, een van de eerste pioniers op het gebied van wietzaden veredeling.

Skunk #1 heeft de naam een gemakkelijk te kweken wietsoort te zijn, die onder verschillende omstandigheden goede resultaten weet te produceren. Nederlands tweede zadenbank was de Super Sativa Seed Club, welke connecties had met, en genetica gebruikte van Sam the Skunkman en Neville Schoenmaker. Skunk #1 en Haze waren de twee belangrijkste wietsoorten die het zadenbedrijf gebruikte. Onlangs is de Super Sativa Seed Club in samenwerking met Dutch Passion heropgericht. De wietzaden worden nog altijd geproduceerd door hetzelfde team veredelaars.

Haze

Een andere wietsoort uit de eerste dagen van cannabisveredeling is natuurlijk Haze. Haze is naar verluid het resultaat van een selectief veredelingsproces met sativa wietsoorten, in Santa Cruz, Californië in de jaren ’60 en ’70. De milde Californische nazomers bleken ideaal voor de lang bloeiende sativa’s.

Het effect van een goede Haze is psychoactief en euforisch. Haze bestaat ook uit de eerste genetische lijnen van cannabis. Vele kwekers experimenteerden met sativa’s uit Mexico, Colombia, Indië en Aziatische landen als Thailand. Een Haze wietsoort bloeit een stuk langer dan een indica maar de kwaliteit is subliem. Veel veredelaars hebben gewerkt aan het verkorten van bloeitijden, zonder in te leveren op de excellente kwaliteit.

Northern Lights

Nog een beroemde wietsoort uit de eerste dagen van de cannabisveredeling is Northern Lights. Het is een indica (dominante) wietsoort welke zou zijn afgestamd van Afghaanse en Thaise landrassen. De herkomst is echter niet geheel zeker, maar velen denken dat veredelaars uit Washington State, Amerika en Nederland er een rol in hebben gespeeld. Er bestaan vele Northern Lights variaties, en genen van Northern Lights zijn in veel moderne wietsoorten terug te vinden.

Blueberry

Nog een oude wietsoort met genen in een keur aan moderne variëteiten is Blueberry. Deze wietsoort stamt uit de jaren ’70 en werd ontwikkeld door DJ Short. Onder meer via Dutch Passion kwam Blueberry uiteindelijk ook in Europa. Blueberry is een indica dominante wietsoort met wat Thaise invloeden. De wiet is zeer potent en heeft een fruitige bessensmaak. Ook vandaag de dag is Blueberry nog altijd zeer populair onder cannabisliefhebbers en zadenmakers.

Oude genetica in moderne wiet

Om oude wietsoorten hangt een gevoel van nostalgie. Deze wietsoorten staan aan de basis van veel van de moderne wietsoorten en worden terecht hoog gewaardeerd. Veredelaars van wietsoorten gebruiken oude genetica om sublieme nieuwe kruisingen mee te maken.

Er ligt een taak voor de toekomst om de eigenschappen van cannabis verder te verfijnen, en dan met name voor de medicinale markt. Dit houdt selectieve veredeling in, om wietsoorten te maken die rijk zijn in allerlei specifieke cannabinoïden. Als de markt voor medicinale cannabis door blijft groeien zoals nu het geval is, wordt de rol van genetica belangrijker dan ooit.

(advertenties)