(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Premier Mark Rutte kickte met zijn oneindig geneuzel afgelopen week de campagne voor de verkiezingen in maart 2017 af. Tijd dus om echt verstandige politici publiciteit te geven. Zoals Antoon Kanis, D66 statenlid in Gelderland. Hij pleit ervoor dat zijn provincie zich snel toelegt op de legale wietteelt ‘voordat een ander ermee vandoor gaat’.

Law & order bullshit

De verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen zijn inmiddels wel min of meer bekend en dan weet een beetje cannabis liefhebber dat hij zijn keuzekompas naar midden-links moet richten. Rechts Nederland – VVD, PVV, CDA en ander nog christelijker volk – is vanuit moreel law & order standpunt nu eenmaal volkomen vastgeroest in het blijven volharden in de war on drugs. Zich niet realiserend dat de halve wereld inmiddels een koers van decriminalisering en legalisering vaart en dat verbieden en straffen van genotsmiddelen nog nooit gewerkt heeft (drooglegging iemand?) en dus ook niet succesvol zal zijn in het geval van cannabis.

Gelderland Leeft

Goed, dan blijven de progressievere partijen dus over. Met name de liberaal-democraten van D66 nemen het voortouw om eindelijk eens na 40 jaar gedoogbeleid over te gaan tot de enige logische vervolgstap: legalisering. Er ligt al een initiatief wetsvoorstel van deze partij om de teelt vrij te geven klaar en als het aan Antoon Kanis van D66 in Gelderland ligt grijpt zijn provincie de kans om zich met die teelt te profileren als de wietprovincie van Nederland.

yxsg6hoo

Antoon Kanis zegt heel verstandige dingen over de legalisering van wietteelt en wil dat Gelderland het voortouw neemt… [foto: Twitter]

Dat schreef de jonge – 26 jaar is de oud-student  Economics and Governance aan de Wageningen Universiteit – dit weekend in ‘Gelderland Leeft’, de tweewekelijkse e-mailnieuwsbrief van de Provincie Gelderland. Met zijn analyse heeft Kanis niet alleen volkomen gelijk, hij zet ook en passant even mooi al die ouwe law & order lullen in Den Haag te kakken. Komt zijn pleidooi, dat begint met:

Antoon Kanis stelt voor:

“…dat Gelderland cannabisprovincie nummer 1 wordt. De roep om de wietteelt te legaliseren klinkt steeds luider. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft recent bij Den Haag aangegeven de wietteelt te willen reguleren. In onze huidige cultuur is cannabis niet geaccepteerd, terwijl bijvoorbeeld alcohol makkelijk verkrijgbaar en sociaal geaccepteerd is. Alcohol is evengoed schadelijk voor ons. De hypocrisie ten opzichte van cannabis wil ik graag de wereld uit helpen.

Het een kwestie van tijd totdat ook Den Haag beseft dat het reguleren van de teelt van cannabis de enige reële oplossing is. Gelderland moet daar alvast op anticiperen en in actie komen. Drugsbeleid is weliswaar op zichzelf geen provinciale taak, maar ik geloof dat er met de regulering ook kansen komen. In Gelderland zijn al telers van vezelhennep en met Wageningen University en Research Centre hebben we één van de beste agrarische universiteiten binnen onze provinciegrenzen. De provincie kan een belangrijke rol spelen door dit soort partijen bij elkaar te brengen. Hiermee kan Gelderland een centrale rol verwerven als het gaat om kennis en onderzoek naar cannabis.

In onze huidige cultuur is cannabis niet geaccepteerd, terwijl bijvoorbeeld alcohol makkelijk verkrijgbaar en sociaal geaccepteerd is

Daarnaast kan legaliseren van cannabis ook op andere provinciale thema’s een bijdrage bieden. Neem de leegstand van gebouwen. Als we die gebruiken als teeltlocatie, dan slaan we twee vliegen in één klap. We lossen het leegstandsprobleem op en maken de teelt veiliger. Nu vind de teelt vaak plaats op zoldertjes met op amateuristische wijze afgetapte stroom. Levensgevaarlijk!

Ik pleit ervoor de teelt en kennis naar ons toe te halen. Als de provincie Gelderland te lang wacht, dan zijn we te laat en gaat een ander ermee van door.”

Maart 2017 verkiezingen

Goed om te horen dat D66 zich vierkant achter cannabis opstelt, laten we hopen dat er na maart 2017 inderdaad een andere, frisse wind door Nederland gaat waaien, eentje waarin de wietplant volledig legaal kan groeien en bloeien. Aan stemadvies geven doen we niet, maar je moet toch wel een achtergebleven familielid van de uitgestorven dodo zijn als je straks als cannabis liefhebber nog op een andere, laat staan rechtse partij gaat stemmen…

[openingsbeeld: Droidworker/Shutterstock]
(advertentie)