(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Door de corona epidemie zitten medicinale cannabispatiënten in aardig wat landen in nood. Door de zelfisolatie, gesloten grenzen en problemen met de aanvoer- en distributielijnen bijvoorbeeld. In Ierland dreigden mediwietgebruikers ook in de shit te raken door Covid-19, maar de regering heeft een oplossing bedacht: cannabis noodhulp vragen aan… Nederland!

In Ierland bestaat legale medicinale cannabis nog niet erg lang. Bovendien ontbeert het eiland een eigen productiefaciliteit – lees; wietkwekerij – zoals wij die wel hebben met de Groningse firma Bedrocan.

Nu kan je daar van vinden wat je wil (beperkte keuze, gammastraling, te duur), maar ’s lands enige legale wietkwekers helpen nu wel mooi Ierse patiënten tijdens de coronacrisis. Sommige export gaat dus wel gewoon vrolijk door in ons landje!

Wietzorgen in coronatijden

Want wat lezen wij in een persbericht op de officiële website van het ministerie van Volksgezondheid in Ierland? ‘Minister van Gezondheid Simon Harris TD heeft een initiatief aangekondigd voor patiënten die beschikken over een ministeriële licentie voor medicinale cannabisproducten om die producten geleverd te krijgen.’

Dat klinkt nogal ambtenarenachtig maar het komt ook van ambtenaren, vandaar. De minister is echter wel een toffe peer, want ook al zijn er nog niet heel veel Ieren die zo’n overheidsstempel voor mediwiet op zak hebben, Harris maakt zich wel oprecht zorgen over hun lot in tijden van lockdown en coronavirus. In Nederland hebben we nog geen minister of staatssecretaris over de positie van duizenden cannabispatiënten gehoord bedoelen we maar…

Noodhulp uit Nederland

“Ik ben mij ervan bewust dat het gelimiteerde aantal patiënten dat een licentie heeft voor medicinale cannabis in het kader van sectie 14 van de Misuse of Drugs Acts (wat een waardeloze naam voor een gezonde wet trouwens, maar dit terzijde) moeilijkheden ondervindt met de toegang tot hun medicatie als gevolg van reisbeperkingen en de noodzaak van mensen om te zelf-isoleren”, verklaart de Ierse minister Harris.

“Ik ben heel blij dat we in staat zijn geweest om regelingen te treffen voor een noodvoorraad van hun producten die we voor hen verzameld hebben in Nederland. Daar worden de cannabisproducten bijeen gebracht en daarna sturen wij ze naar patiënten in Ierland.”

De blije bewindsman sluit dan ook af met goed nieuws voor de behoeftige mediwiet consumenten op het eiland. “Patiënten en hun artsen worden op dit moment benaderd door het ministerie, zodat deze regeling in de praktijk kan worden gebracht.” Met de hartelijke groeten uit Groningen dus!

[illustratie: Talaj/Shutterstock]
(advertenties)