(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De afgelopen tijd was het oorlog tussen Nederland en Italië over financiële EU-steun in verband met de corona-impact op de economie. Wij zijn als harteloze gierigaards weggezet. Maar ons land helpt de Italianen al lang en niet te zuinig ook: wij leveren meer dan driekwart van de 861 kilo medicinale cannabis die zij in 2019 consumeerden!

Niks geen gierig Nederland

De zuidelijke EU-landen deden afgelopen weken hard hun best om Nederland af te schilderen als een zuinige, asociale natie die geen poot uitsteekt om Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië te helpen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat ze er daar zelf al jarenlang een financiële puinhoop van maken doet even niet ter zake. Want wij zijn arm en zij zijn rijk, en dus moet Bruintje (NL/DUI) de portemonnee trekken.

Maar wat blijkt nu? Wij Nederlanders doen al een heleboel aan ontwikkelingshulp voor Italië. Driekwart van alle legale medicinale cannabis die het land binnenkomt, heeft namelijk als afzender: ‘Paesi Bassi’!

816 kilo mediwiet in 2019

In 2019 kochten Italiaanse patiënten 861 kilo mediwiet in de apotheken, een flinke stijging ten opzichte van de 578 kilo in het jaar er voor. Dat blijkt uit cijfers van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid.

‘Het meeste van die groei is terug te herleiden naar een hogere import vanuit Nederland, wat er voor zorgt dat patiënten in Italië meer toegang hebben tot medicinale cannabis’, schrijft de website Marijuana Business Daily (MBD).

De Italianen gaan steeds meer aan de medicinale wiet zoals je ziet op deze grafiek van Marijuana Business Daily. Alleen het zwarte gedeelte betreft wiet die NIET uit Nederland wordt geïmporteerd!

Uit de Italiaanse data blijkt dat het land de op één na grootste legale mediwietmarkt in Europa is op het gebied van toppen en andere full-spectrum producten. Overigens is de Top 3 daarmee precies hetzelfde als in 2018: 1. Duitsland 2. Italië 3. Nederland. ‘Maar ondanks de groei blijft de cumulatieve markt voor medicinale cannabis in Europa kleiner dan die van Canada’, relativeert MBD.

Bedrocan verdient goed aan Italiaanse patiënten

Iets meer dan 80% van de 861 verkochte kilo’s wiet in Italië vorig jaar werd geïmporteerd uit Nederland. Ofwel direct door ziekenhuisapotheken – onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid – ofwel door de enkele private farmaceutische groothandels die distribueren naar apotheken. Die import van bij ons steeg daarmee met 75% ten opzichte van 2018!

Italië is de op 1 na grootste exportbestemming voor ons Bureau Medicinale Cannabis (BMC). En al die medicinale nederwiet wordt maar door één commerciële wietteler geproduceerd: Bedrocan. ‘Italië is net als Duitsland grotendeels afhankelijk van import om aan de vraag te kunnen voldoen’, stelt MBD.

Maar waar Duitsland hoopt dat het eind van dit jaar voor het eerst ook eigen Duitse mediwiet heeft, daar teelt Italië wel een klein beetje zelf. En niet zomaar door een voormalig olijfboertje of zo, maar door het leger! Alleen kunnen de militairen het bij lange na niet bijbenen, haha. Arrivederci!

[openingsbeeld: V_Craftmen/Shutterstock]
(advertenties)