(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoe gaat het ondertussen in Hongkong, de ‘speciale bestuurlijke regio’ in China, waar afgelopen jaar zoveel protesten van de bevolking waren? Nou, best goed eigenlijk. Uit officiële cijfers blijkt namelijk dat het aantal cannabisconsumenten onder de 21 jaar in 2019 is verdubbeld! Bovendien nam de politie dinsdag de grootste partij wiet ooit in beslag in de havenstad. En wie krijt de schuld van dit alles? Juist, de westerse wereld!

508 blowers op een bevolking van 8 miljoen mensen

Vergeleken met 2018 nam het totaal aantal drugsgebruikers in Hongkong vorig jaar af met 17 procent. Maar dat geldt dus mooi niet voor cannabis, want het gebruik daarvan stijgt als een dolle in de stadstaat, zo meldt het ‘Action Committee Against Narcotics’ aan dagblad South China Morning Post.

Drugscommissaris Ivy Law Chui-mei is not amused met de 50% stijging van wietconsumptie onder jongeren (iedereen onder de 21 is dat daar). Maar de cijfers van het actiecomité klinken ons als klinklare lariekoek in de oren. Ga maar na: in de metropool met bijna 8 miljoen inwoners zouden – aldus Ivy Law Chui-mei – slechts 506 Hongkongers blowen. Haha, het lijken de Chinese coronacijfers wel…

Jeugd Hongkong wordt verpest door het westen

Desalniettemin betekent dit dat het aantal recreatieve cannabisconsumenten met 5% is gestegen ten opzichte van 2018, zo blijkt uit de maandag vrijgegeven data van de overheid. Maar van die mensen waren er dus 228 minderjarig. En daarom concluderen de media daarginds dat het aantal jonge blowers is verdubbeld, want in 2018 waren het er slechts 154. Kwestie van handig met de statistieken omgaan, nietwaar?

Maar het mooiste moet nog komen. Volgens drugs-tzar Ivy Law Chui-mei wordt die stijging veroorzaakt door de legale status van wiet elders. “Sommige overzeese staten hebben de afgelopen jaren het recreatieve gebruik van cannabis gelegaliseerd. Daar zijn producten met cannabis in verschillende vormen te koop in lokale winkels en online shops. Sommige mensen, met name jongeren, zouden de misvatting kunnen hebben dat wiet niet schadelijk is.”

Een deel van de grootste ‘wietvangst’ ooit in Hongkong. In werkelijkheid gaat het om wietplanten die op de weegschaal zijn gezet…

Dominee doet duit in het propagandazakje

De Chinese krant haalt er zelfs een heuse dominee bij om bovenstaande drogredenering te onderschrijven. Sam Cheng Chun-wah, tevens directeur van verslavingskliniek Christian New Life Association, vindt ook dat de recente legaliseringsgolf in sommige landen het idee onder jonge mensen versterkt dat de substantie niet erg gevaarlijk of verslavend is. “Zij kunnen denken dat andere landen het legaliseren en het niet zo serieus is, en dat Hongkong dus achterlijk is op dit gebied”, zegt de eerwaarde in South China Morning Post.

De slechtste dokter ooit zegt ook iets over cannabis

Ook de voorzitter van genoemd drugscomité, ene Dr Ben Cheung Kin-leung, mag zijn zegje doen. Hij herhaalt nog maar eens dat wiet toch echt illegaal is in Hongkong. En dat niet alleen, ook uit zijn mond komen teksten waarvoor Bart de Wever zich geenszins zou schamen. “Cannabis gebruiken veroorzaakt verslaving, hallucinaties, IQ-verlies, angsten, depressies en meer.” Benieuwd aan welke medische opleiding deze Dr zijn diploma heeft gekocht gehaald.

Minder grappig is dat de wet in Hongkong cannabisbezit bestraft met een maximumstraf van 7 jaar gevangenis en een geldboete van één miljoen Hongkong dollar, ofwel 118.000 euro!

Grootste ‘wietbust’ ooit in Hongkong

Wij willen niet eens weten wat de drie mannen voor straf krijgen die afgelopen maandagavond zijn gepakt met wat de autoriteiten omschrijven als ‘de allergrootste partij wietplanten in Hongkong ooit’. Op een parkeerplaats in Kwai Chung werden ze door de politie beroofd van in totaal 580 kilo cannabis. Of beter gezegd: cannabisplanten.

Die zaten in plastic potten in een container afkomstig uit Canada en stonden klaar om naar de stad te worden vervoerd. De politie belegde er dinsdag een heuse persconferentie over. Daar kreeg het westen er opnieuw de schuld van dat Hongkong wordt overspoeld met wiet. Zo pakte de politie in januari al 70 kilo afkomstig uit Canada en dit alles bij elkaar vormt ‘een serieuze uitdaging voor de anti-drugsinspanningen van Hongkong’.

(advertenties)