(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoewel de prijzen van legale cannabis in Colorado flink daalden sinds het begin in januari 2014 wordt er bijna maandelijks een nieuw verkooprecord gevestigd. Nu al voor de tiende maand achter elkaar, met een totaalomzet van 132 miljoen dollar in maart aan medicinale en vooral recreatieve wiet. Ook fijn voor de staatskas trouwens.

Legalisering loont

Mochten de politieke onderhandelaars in Nederland nog twijfelen of ze de wietwet van D66 een daadwerkelijk vervolg moeten geven in een nieuwe kabinet, dan raden wij ze aan om eens goed naar de harde cijfers van Colorado te kijken. Daar gingen op Nieuwjaarsdag 2014 de deuren van de dispensaries open voor de verkoop van zogenoemde recreatieve cannabis (‘adult use’ noemen de Amerikanen dat tegenwoordig). En sindsdien is het feest, zowel voor de consumenten en producenten van wietproducten als voor de overheid die miljoenen aan extra belastingen binnen harkt.

Dalende prijzen maar meer omzet

In het eerste jaar waren de prijzen van wiet, edibles en concentraten nog flink hoog, vooral omdat het aanbod in eerste instantie achterbleef bij de enorme vraag van de blowers en patiënten en in het geval van Colorado ook nog de vele toeristen. Maar de laatste twee jaar zijn de prijzen flink gedaald, en in dat licht is het vestigen van verkooprecords maand na maand dus een prestatie van formaat.

Wiet en geld, in Colorado zien we alleen maar blije gezichten na de legalisering van cannabis… [foto: william casey/Shutterstock]

Maart 2017 is al de tiende maand op rij dat er een nieuw verkooprecord wordt gevestigd. Er werd in Colorado – nog geen zes miljoen inwoners – voor 93,3 miljoen dollar aan recreatieve wiet verkocht en patiënten besteedden 38,4 miljoen dollar aan hun cannabis medicatie.

Belastingen

Die 132 miljoen dollar totaalomzet in maart is ook goed nieuws voor de overheid in Colorado, want die kan liefst 22,9 miljoen dollar bijschrijven aan verkoopbelastingen. Ter vergelijking; ten opzichte van maart 2016 stegen de wietverkopen dit jaar maart met liefst 48 procent.

Houdt het dan nooit op met de groei? Volgens Andrew Livingston, research & economie directeur van de cannabis law firm Vicente Sederberg nog niet. Het omslagpunt is nog niet bereikt in de legale markt denkt hij en hij voorspelt voor april opnieuw een record (mede dankzij 420 natuurlijk ook) en in de zomer verwacht hij ‘all new records’.

Volgens deze deskundige zou de totale wietverkoop in Colorado in 2017 wel eens op een duizelingwekkende 1,6 miljard dollar kunnen uitkomen…

[openingsbeeld:  Andrei Verner/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)