(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een doodzieke man op de publieke tribune van de rechtbank van Zutphen werd verleden week tijdens het proces tegen cannabisactivist Hans Kamperman in de boeien geslagen en afgevoerd naar het politiebureau. Reden: een volledig onterechte beschuldiging dat hij de dienstdoende officier van justitie zou hebben bedreigd en geïntimideerd. Advocaat mr. Maurice Veldman over een hysterisch incident in een al even hysterisch proces.

Gedagvaard voor het kweken van vijf planten

Vorige week vond er een opmerkelijke zitting plaats voor de meervoudige kamer van de rechtbank te Zutphen. Mijn cliënt Hans Kamperman stond daar terecht omdat hij vijf planten in de tuin had geoogst die te drogen hingen. De planten waren van een uitzonderlijk groot formaat, ze waren wel vier meter hoog. Het gewicht bedroeg – inclusief stammen en kluiten – ongeveer tien kilo.

Dat was voor de officier van justitie aanleiding om mijn cliënt als een onvervalste crimineel te behandelen, hij moest voor drie rechters verschijnen om zich te verantwoorden voor het bezit van vijf hennepplanten.

Hans Kamperman paginagroot in de regionale krant, waarvan hij meer begrip krijgt dan van de openbaar aanklager…

Tijdens de inval in zijn woning werd Hans vorig jaar aangehouden en afgevoerd naar een politiebureau. Aldaar verklaarde hij dat hij dacht dat er ook toppen van twee vrienden in zijn huis lagen omdat ze een paar dagen eerder samen hadden geknipt. Toen hij was vrijgelaten bleek dat alle hennep die in zijn woning lag van hem zelf was en afkomstig was van de vijf planten in de tuin. Zijn vrienden hadden hun eigen cannabis meegenomen. Vijf planten in de tuin is toegestaan, ongeacht hoeveel kilo’s er vanaf komen. Dat heeft de Hoge Raad de afgelopen jaren keer op keer uitgemaakt. Het openbaar ministerie mag niet vervolgen en moet niet ontvankelijk worden verklaard.

Demonstratie tegen verbod van de cannabisplant

Er waren zo’n tachtig medicinale patiënten uit heel Nederland naar de rechtbank gekomen om mijn cliënt een hart onder de riem te steken. Voor de deur van de rechtbank werd gedemonstreerd om de cannabisplant uit het strafrecht te halen. Dat werd door de rechters in de Achterhoek niet erg op prijs gesteld. Er hing vanaf het begin een negatieve sfeer.

Meegebrachte flyers van Cannabis Bevrijdingsdag mochten niet worden getoond op de publieke tribune. De rechters waren duidelijk niet gediend van de enorme belangstelling voor deze zaak. Klappen voor de wijze woorden van Hans werd direct verboden. De officier van justitie hield cliënt aan zijn veronderstelling dat de hennep van meerdere personen was en dus niet allemaal afkomstig was van de vijf planten. Hij eiste een werkstraf van 120 uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

Idealisme gecriminaliseerd

Hans Kamperman is een idealist in de ware zin des woords. Hij teelde voor de eerste keer en wilde van de opbrengst hennepolie laten maken. Hij verdiende geen rooie cent met zijn plan om medicinale patiënten gratis hennepolie te geven. Hij verklaarde keer op keer dat het hem absoluut niet om geld te doen was.

Epilepsiepatiënt valselijk beschuldigd

Tijdens de zitting stond de officier van justitie plotseling op en wees naar iemand op de publieke tribune die gebaren maakte die door de officier werden geduid als snijdende bewegingen langs de keel. In de perceptie van de officier was sprake van bedreigingen aan zijn adres. En dus arresteerde de parketpolitie deze bezoeker zonder pardon en voerde hem af naar een politiebureau.

Kennelijk heeft justitie in de Achterhoek echt niets beters te doen dan een idealist als Hans Kamperman te dagvaarden voor een feit dat binnen het gedoogbeleid valt

Echter: de bezoeker in kwestie was een van de patiënten die was komen demonstreren. Hij was een epilepsiepatiënt en had het plotseling enorm benauwd gekregen op de bloedhete publieke tribune. Hij maakte helemaal geen snijdende bewegingen, maar hij maakte zijn hemd los en greep naar zijn keel. Hij kreeg daarbij ook nog een paniekaanval. Een parketwacht vroeg of het ging en gaf een glaasje water. Vervolgens werd hij na de valse beschuldiging van de officier van justitie met grof geweld afgevoerd.

24 uur in de cel 

Mr Veldman dient een klacht in tegen de officier van justitie in Zutphen, die zowel van het gedoogbeleid als van normale menselijke interactie weinig kaas gegeten heeft… [beeld: Lightspring/Shutterstock]

De arme patiënt werd nota bene 24 uur vastgehouden. Op deze wijze is in de Achterhoek een medicinale patiënt die volstrekt onschuldig was ten onrechte beschuldigd en als crimineel behandeld. Hij kreeg de hele nacht geen medicatie en werd plompverloren in een cel gekwakt.

Dit incident had een bijzonder negatieve werking op de zitting. Het zal dan ook naar verwachting geen positief effect hebben op de afloop van de zaak. Ik dien vandaag bij de hoofdofficier een klacht in tegen deze officier van justitie en zal de rechtbank inlichten over deze onterechte en schandelijke beschuldiging.

Patiënt onwaardig behandeld

Deze onwaardige behandeling heeft deze zieke patiënt echt niet verdiend. Hier moeten consequenties aan worden verbonden voor deze officier van justitie. Er zijn veel getuigen die kunnen bevestigen dat de arme man in kwestie benauwd werd en in paniek raakte. Ik zal namens hem alles op alles zetten om deze schandelijke handelwijze van deze officier van justitie aan de kaak te stellen.

Kennelijk heeft justitie in de Achterhoek echt niets beters te doen dan een idealist als Hans Kamperman te dagvaarden voor een feit dat binnen het gedoogbeleid valt. Het vervolgens laten arresteren van een zieke patiënt onder het mom dat hij bedreigingen zou hebben geuit mag niet zonder gevolgen blijven. Ik hou jullie op de hoogte.

[openingsbeeld: studiostoks/Shutterstock]
(advertentie)