- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Mr Veldman (in Israël) – Nederland heeft ’t nakijken op CannaTech
Deze week vindt in Tel Aviv het driedaagse congres CannaTech 2017 plaats. Een keur van wetenschappers, neurobiologen, oncologen, politici, investeerders en telers uit de hele wereld is hier bijeen om de meest actuele stand van zaken te bespreken over (medicinale) teelt en het gebruik van cannabis. Onze vaste columnist en advocaat Maurice Veldman reisde af naar Tel Aviv en doet exclusief verslag voor RollingStoned.
Nederland voert schijngevecht in de achterhoede
Op de eerste dag van het congres wordt meteen pijnlijk duidelijk dat Nederland de ‘race for green gold’ op alle fronten definitief heeft verloren. Door de benepen en achterhaalde polderdiscussies heeft ons landje het nakijken terwijl de wereld om ons heen met de modernste technologie in ras tempo verandert. Het growshopverbod heeft Nederland opgezadeld met een hopeloze technologische achterstand, zoveel wordt wel duidelijk hier in Tel Aviv. Het faillissement van het vaderlandse innovatiebeleid wordt hier pijnlijk duidelijk.
Technologie zet de toon
De technologische ontwikkelingen die in Tel Aviv worden gepresenteerd zijn van een indrukwekkend niveau. Zondag bezocht ik een laboratorium waar een detectieapparaat pesticiden en andere giftige stoffen op moleculair niveau lokaliseert, zodat de consument eindelijk gevrijwaard wordt van de inname van giftige stoffen.
Robot voedt cannabisplanten
Nog spectaculairder was een demonstratie met een robot die zonder menselijk ingrijpen cannabisplanten van voeding en water voorziet. Deze robot rolt langs de planten, stopt bij elke plant en maakt een foto die naar een cloud wordt gestuurd. In de cloud bepaalt software met parameters aan de hand van de kleur en structuur van de cannabisplanten de optimale verzorging. Als de plant voeding nodig heeft wordt dit door de robot toegediend met een spray. Als er water nodig is zorgt het bevloeiingssysteem dat er druppelsgewijs water wordt gegeven. De planten blijven zodoende in een perfecte conditie. Echt een verbluffend schouwspel.
De kleine thuisteler kan dit zelf ook door met een iPhone een foto te maken die op dezelfde wijze naar de cloud wordt gestuurd, waarna de software in no time berekent wat de optimale verzorging is. Dit systeem wordt in China al door meer dan tweehonderd miljoen mensen gebruikt voor de teelt van andere gewassen dan cannabis. Een dergelijk eenvoudig toepasbare app is ook heel prettig als je met vakantie bent en wilt voorkomen dat de planten thuis verpieteren. Mondiaal gezien biedt deze technologie grote kansen voor derde wereld-landen met grote voedseltekorten.
Alleen medicinaal gebruik
In Israël is de cannabisteelt helemaal gericht op medicinaal gebruik. Recreatief gebruik is verboden. Er zijn zo’n 30.000 patiënten die op doktersvoorschrift cannabis gebruiken. Israël heeft 8.500.000 inwoners. Dagelijks worden zo’n 200 tot 300 verzoeken ingediend voor medicinaal gebruik, waarvan 80% wordt gehonoreerd. Voor medicinaal gebruik is een nieuw overheidsprogramma geïntroduceerd vanwege het grote succes.
Patiënten krijgen vanaf 20 gram per maand, het gemiddeld gebruik voor 1 persoon is 30 gram. De maximale hoeveelheid voor 1 persoon is 200 gram per maand.
Investeerders staan in de rij
Deelnemers aan een Private Investment Power-panel gaven beschouwingen over de commerciële uitdagingen om op grote schaal te investeren in cannabis. Technologische innovaties volgen elkaar in hoog tempo op. In 2015 werd in de USA in technologie 225 miljoen dollar geïnvesteerd. In hetzelfde jaar werd in Nederland het growshopverbod van kracht waardoor iedere vermenging van technologie met de groei van de cannabisplant de kop wordt ingedrukt. Lang leve Rutte en Buma.
Growshopverbod achterhaald
Veel technologische innovaties komen van buiten de cannabisbranche. Er zijn bedrijven die uitsluitend data verzamelen over cannabis. Deze worden geanalyseerd voor verder gebruik om de groei van de plant te optimaliseren. Beursgenoteerde ondernemingen investeren gretig in deze technologische ontwikkelingen. Alle innovaties op technologisch gebied deden de ronde tijdens de conferentie in Tel Aviv.
Smooth criminals
Het mag geen verbazing wekken dat, naast bedrijven uit Silicon Valley, de farmaceutische industrie voltallig aanwezig is.
Er werd de eerste dag een interessant debat gevoerd. De vraag was of pogingen van de farmaceutische industrie zinvol zijn om cannabinoïden te isoleren met als doel combinaties van unieke stoffen uit de cannabisplant te patenteren en te ontwikkelen voor medicinaal gebruik.
Geneeskrachtige werking heeft onbekende oorzaken
Het is nog volstrekt onduidelijk waardoor de geneeskrachtige werking van de plant wordt veroorzaakt. Hierover sprak een hoogleraar pharmacologie uit de VS. Met deze vraag worstelt de farmaceutische industrie. Dat cannabis kan helpen in de strijd tegen allerlei ziektes werd overtuigend aangetoond, maar waarom dit zo is, is een vraag die nochtans niemand kan beantwoorden.
Door deze combinatie heeft de farmaceutische industrie er een hele dobber aan om de medicinale werking te patenteren en er een medicijn van te maken om er vervolgens miljarden mee te verdienen
Het heeft er alle schijn van dat de medicinale werking wordt veroorzaakt door een combinatie van cannabinoïden, terpenen en andere stoffen en juist deze combinatie de oorzaak van de medicinale werking is. Door deze combinatie heeft de farmaceutische industrie er een hele dobber aan om de medicinale werking te patenteren en er een medicijn van te maken om er vervolgens miljarden mee te verdienen.
Deze combinatie van stoffen maken de plant uniek en dat kan niet opnieuw in een laboratorium worden uitgevonden. Het is daarom een hele geruststelling dat deze plant bijna overal ter wereld vrij kan groeien en bloeien.
Jamaica’s framework voor internationale legalisering
Een afgevaardigde uit Jamaica sprak over een internationaal framework voor legalisering van cannabis. Courtney Betty, een voormalig officier van justitie uit Canada, hield zich in het verleden onledig met het vervolgen van cannabisliefhebbers. Toen hij de zinloosheid van zijn bestaan inzag gaf hij de pijp aan Maarten en vertrok naar Jamaica om een wettelijk systeem op te zetten voor internationale legalisering. Betty gaf een bijzonder interessant betoog voor wereldwijde legalisering van een plant die nooit verboden had mogen worden.
Een vertegenwoordiger van de rastagemeenschap legde uit dat cannabis voor religieus gebruik door rasta’s in Jamaica inmiddels volledig is gelegaliseerd.
Ook aanwezig was mevrouw Bernstein, senior wetenschappelijk onderzoeker bij het nationale agrarische onderzoeksinstituut van Israël. Zij meldde dat de cannabisplant cannabinoïden ontwikkelt die afhankelijk zijn van de omgevingsfactoren. Deze zijn minstens zo belangrijk als de genetica. Stressfactoren spelen ook een rol. Naar deze factoren en effecten wordt momenteel wetenschappelijk onderzoek verricht.
Volautomatische kweekkast
Dan was er nog een prachtinitiatief van een groep entrepreneurs die een kweekkas presenteerde met led verlichting en een volledig geautomatiseerd groeisysteem waar je letterlijk geen omkijken naar hebt. Met een app stel je de cannabissoort van het zaadje in. De kweekkast lijkt sprekend op een koelkast. Voeding, CO2 en water worden automatisch toegediend. Je kan 1 tot 5 planten in de kas kwijt. Nadat je het zaadje in een voedingsbodem hebt gestopt, de soort met de app hebt ingesteld en de deur van de kast hebt gesloten, hoef je helemaal niets meer te doen.
Als de planten oogstrijp zijn krijg je een appje met de mededeling: ‘Harvest time’. Het enige wat je moet doen is de planten knippen en ondersteboven in de kast ophangen, de deur dicht doen en wachten. Na 5 tot 8 dagen is de plant gedroogd en klaar voor consumptie. Deze kast wordt de komende maand op de markt gebracht. Kijk maar eens op Seedolab.
Hoe zat het ook weer in Nederland met thuisteelt voor eigen gebruik en het verbod om hulpmiddelen te mogen gebruiken?
Groeten uit Tel Aviv!
(advertentie)