(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hollandse cannabisliefhebber tel je zegeningen! Waar je ook woont in Nederland, je hebt vrije toegang tot coffeeshops en kunt ongestoord van wiet genieten. Hoe anders is dat voor onze zuiderburen! Je beseft het je waarschijnlijk niet, maar Belgen hebben wietproblemen die wij al veertig jaar niet meer kennen, en dit zijn ze.

Wanneer je als gezonde Hollandse cannabisliefhebber een Belgische ‘collega’ tegenkomt, bied hem of haar dan maar een joint aan, want dat kan die waarschijnlijk wel gebruiken. Blowen of smoren, zoals ze zelf zeggen, kan in België namelijk een ware struggle zijn.

Als je in België al aan wiet kunt komen is het oppassen geblazen voor de flikken, en anders wel je buren. En in plaats dat ‘wij Hollanders’ de Belgen tegemoet komen met de nodige cannabis-onwikkelingshulp, is daar het discriminerende ingezetenen criterium waardoor Belgen in veel grensstreken ook nog eens uit ‘onze’ coffeeshops geweerd worden. Hier volgen 6 wietproblemen die wij Hollanders gelukkig niet, maar de Belgen maar al te goed kennen.

1. De wietpas

Het ingezetenen criterium, oftewel de wietpas wordt in veel Nederlandse grenssteden nog altijd gehandhaafd. Deze discriminerende wietwet verbiedt coffeeshops om Belgen of andere niet-Nederlanders te bedienen. Stel je eens voor wat een tantaluskwelling het moet zijn om een paar uur te moeten rijden, om vervolgens niets dan bot te vangen bij de coffeeshop.

2. Geen dealer kunnen vinden

Een trip naar een van de Nederlandse steden zonder wietpas kun je ook niet elke week maken, dus zijn onze Belgische blowvrienden op dealers aangewezen. Dealers die geen enkele controle op de kwaliteit van hun cannabis kennen, en naast wiet natuurlijk ook doodleuk met coke, pillen en speed aan je deur verschijnen. Als je je dealer überhaupt al kunt bereiken, want er is niets zo irritant als geen dealer kunnen vinden.

3. Geen keuze hebben

Cannabisliefhebbers houden van variatie en voor ons Nederlanders is dat geen enkel probleem. De ene dag koop je eens een lekker haze soortje, de volgende dag ga je voor die knetterstonede kush soort. Niet als je een Belg bent, want dan rook je dus gewoon wat de pot schaft, en dat zijn doorgaans niet de meest exclusieve wiet- en hasjsoorten.

4. Cannabis bevrijdingsdag zonder wiet

Oké in het Belgische Antwerpen wordt ook een cannabis bevrijdingsdag georganiseerd, maar openlijk blowen is er daar niet bij. Natuurlijk kun je even een ‘wandeling’ maken, maar dat is toch niet helemaal waar het bij een bevrijdingsdag voor cannabis om draait.

5. Angst voor flikken

De angst voor flikken is echt en erg vervelend voor de zuiderburen. Cannabis gebruiken is in België namelijk verboden. Een hoeveelheid tot 3 gram wordt weliswaar niet bestraft, maar wat is nou 3 gram? En trouwens; als er verzwarende omstandigheden zijn – en dat is al het geval wanneer je bijvoorbeeld in de buurt van een school smoort, of er een minderjarig kind in de buurt is – dan verandert dat de zaken. Je kunt als rechtschapen smoorder dan zelfs in de gevangenis belanden. Zonder zulke verzwarende omstandigheden kan de flik in kwestie je trouwens ook opzadelen met een verplicht bezoekje aan een hulpverlener.

6. Gedwongen geheimhouding

Misschien is nog wel de meest frustrerende struggle voor een cannabisbelg, dat hij zijn cannabis-liefhebberij gedwongen moet verstoppen. Niet alleen levert een cannabis-liefhebberij je in België veel sneller een negatief stempel op, maar het kan ook serieuze consequenties hebben en bijvoorbeeld je job kosten. Er zit voor een wietbelg dan ook niets anders op dan stiekem te smoren, en dat doet niet veel goeds voor het cannabis-effect.

[Foto dealer: Photographee.eu, Shutterstock / Wietzakjes in hand: Asier Romero, Shutterstock / Cannabis bevrijdingsdag: Derrick Bergman, Gonzo Media / Vlag België: crazystocker, Shutterstock / Smorende Belg: Tunatura, Shutterstock]
(advertenties)