(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In veel landen stagneert het onderzoek naar cannabis, ondanks dat het op steeds meer plekken wordt gelegaliseerd. Zo is het in Nederland moeilijk om toestemming te krijgen met plantaardige cannabinoïden te werken. En in Amerika schiet onderzoek niet op vanwege het gebrek aan goede cannabis. Maar in de UK, waar mediwiet nota bene bijna helemaal illegaal is, wordt nu 10 miljoen pond gestoken in een cannabis-onderzoeksprogramma op universitair niveau!

Onderzoek is vooruitgang

Weer geeft een ander land Nederland het nakijken wat betreft cannabis. Want met alle faciliteiten in ons land hadden wij natuurlijk allang dit soort initiatieven kunnen hebben. Nee, het is de UK die het ons voordoet. De gerenommeerde Oxford University staat op het punt een cannabis-onderzoeksprogramma te lanceren ter waarde van 10 miljoen pond.

Het research-programma zal zich richten op cannabis-medicijnen en hun rol in het behandelen van pijn, kanker en ontstekings-gerelateerde ziekten. Hiermee komt het veel parlementariërs met hun schreeuw naar legalisering van medicinale cannabis tegemoet. Vorig jaar stond 58 procent van hen namelijk achter het legaliseren van cannabis voor medicinale doeleinden.

De Oxford Universiteit wil een globaal centrum van excellent cannabinoïde-onderzoek creëren. [Foto: shutterstock/FenlioQ]

Partnerschap

De laatste jaren drijft steeds meer bewijs naar boven van de werkzaamheid van cannabis bij onder meer multiple sclerose, epilepsie, reumatische aandoeningen en zenuwpijn. Ook in de behandeling van verschillende tumoren is de geneeskracht van het kruid veelbelovend.

Om bij te dragen aan deze vooruitgang hebben de Kingsley Capital Partners, een investeringsmaatschappij, besloten 10 miljoen pond in dit initiatief te steken. Het onderzoeksprogramma is dan ook een partnerschap tussen deze partij en de Oxford Universiteit.

Kansen

Ahmed Ahmed, Professor van gynaecologie en oncologie aan Oxford, zegt dat steeds meer studies spannende biologische ontdekkingen produceren. Volgens hem biedt dat kansen voor de ontwikkeling van nieuwe behandelvormen tegen allerlei aandoeningen. “Dit veld is veelbelovend voor het ontwikkelen van nieuwe therapeutische kansen voor kankerpatiënten”, zegt de professor.

Bekende steun

Het onderzoeksprogramma kreeg uit onverwachte hoek steun. Sir Patrick Stewart, de acteur van onder andere Star Trek, schaart zich namelijk achter het initiatief. Zelf is hij ook medicinaal cannabis-gebruiker, zo vertelt hij de Telegraph:

“Twee jaar geleden ben ik onderzocht door een dokter in Los Angeles. Hij gaf me een briefje waarmee ik bij een geregistreerd afhaalpunt legaal toegang kreeg tot medicinale cannabis-producten. Die zouden me kunnen helpen met de ortho-artritis in m’n beide handen volgens de dokter.”

De bekende filmacteur spreekt openlijk zijn steun uit voor het cannabis-onderzoekscentrum vanwege zijn positieve ervaringen met cannabis-medicijnen. [Foto: shutterstock/Featureflash Photo Agency]

Om te slapen gebruikt de filmacteur een edible of wietolie, en overdag sprayt hij zijn beide handen in met een cannabis-spray. Dankzij het plantaardige medicijn kan de 77-jarige acteur eindelijk weer zijn handen ballen. Gezien deze goede ervaringen besloot Sir Patrick Stewart zijn steun voor het programma openbaar te maken. Hij hoopt dat het hem en miljoenen anderen helpt. “Dit is een belangrijke stap vooruit voor de Britten in een veld waar onderzoek lang werd tegenhouden door vooroordelen, angst en onwetendheid.”

Illegaal

Het onderzoeksprogramma komt er, maar medicinale cannabis is in de UK niet legaal. Zowel de Conservatieve als de Labour Party geven niet officieel aan dat ze voor legalisering zijn. Maar de Green Party en de Liberaal Democraten pleiten al langer voor de legalisering van medicinale cannabis. Momenteel mag in het land alleen Sativex verkocht worden, een op cannabis-gebaseerd medicijn dat alleen bij Multiple Sclerose (MS) wordt voorgeschreven. Het product is niet-psychoactief en veroorzaakt dus ook geen high, maar is peperduur.

[Dit artikel verscheen eerder op ons zusje dat geheel aan medicinale cannabis is gewijd: Mediwietsite.nl]

[openingsbeeld: Milkovasa/Shutterstock]
(advertentie)