(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het gaat nog steeds lekker met Colorado, de eerste staat in de VS die recreatieve wiet legaliseerde. De jaarcijfers zijn afgelopen week bekendgemaakt en die zijn indrukwekkend. Bijna 500 ton cannabis werd er geproduceerd en die gigantische hoeveelheid werd door inwoners en toeristen opgerookt, gegeten, gedabt en gevaped!

De eerste is ook de beste

Het heeft er dus alle schijn van dat het de moeite loont om de eerste te zijn, want uit de eerste berichten van de verkoop in Californië – dat pas op 1 januari van dit jaar funwiet legaliseerde – blijkt dat het ietwat tegenvalt. Daar hebben ze in Colorado dus nog totaal geen last van, ook niet na ruim 4 jaar vrije wietverkoop.

De mooie rapportcijfers staan in het vrijdag openbaar gemaakte jaaroverzicht van de Colorado Marijuana Enforcement Division.

Gek op edibles

De vele honderden marijuana dispensaries in de staat Colorado – met 6 miljoen inwoners niet eens een heel grote staat, al komen er wel heel veel toeristen naar de prachtige Rocky Mountains – verkochten in 2017 liefst 11,1 miljoen edibles bijvoorbeeld. Dat is dus echt gigantisch veel, maar Amerikanen zijn nu eenmaal gek op eet- en drinkbare cannabisproducten en veel minder van het roken (laat staan met tabak, dat doet daar slechts een enkeling).

Verder gingen er 186.426 kilo (!) gedroogde wiettoppen over de toonbank en wordt er over concentraten (ook wel hasjolie genoemd daarginds) gezegd dat er ‘a sharply increasing amount’ van wordt verkocht. En dan hebben we het dus over 12.650 kilo in een jaar.

Drieduizend legale wietbedrijven in Colorado

‘Meer, meer, meer’ dus als motto voor de legale cannabusiness in Colorado. Meer wietplanten geoogst, meer producten verkocht, meer winkels geopend en meer mensen aan het werk in de cannabisbranche. Het totaal aantal legale wietbedrijven in de staat, en dan bedoelen we de medicinale en recreatieve dispensaries, kwekerijen, producenten en testlaboratoria, steeg afgelopen jaar naar 3.051.

In 2017 werden er door de legale wietkwekers van Colorado ongeveer 2,5 miljoen ‘bruikbare planten’ geoogst, die uiteindelijk dus goed waren voor 453.000 kilo ‘bruikbare cannabis’.

Edibles en concentraten in opmars

Dat de good old wiettoppen het steeds meer afleggen tegen edibles en concentraten, ligt volgens business professor Paul Seaborn van de University of Denver aan ‘het niet hebben van de mogelijkheid van publieke of sociale consumptie’ van gewone wiet. Dat is namelijk wel verboden in de VS. ‘Dat heeft de consumptie van toppen altijd al minder aantrekkelijk gemaakt.’

Ook speelt het feit mee dat je concentraten en edibles veel specifieker kunt maken qua gewenst effect, omdat de extractie processen steeds verfijnder worden. Je kan bijvoorbeeld kiezen welke cannabinoïden en/of terpenen je wel en welke je niet in een edible of olie wilt stoppen. Experts verwachten dan ook dat de trend dat er minder toppen en meer edibles/concentraten worden verkocht zich alleen maar zal voortzetten…

[openingsbeeld: Elena Crk/Shutterstock, bord Colorado:  Rex Wholster/Shutterstock]
(advertenties)