(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Interessant onderzoek van cannabis onderzoeksbureau BDS Analytics, waardoor het vooroordeel dat ‘wij’ lui zijn de prullenbak in kan. BDS ondervroeg begin vorig en begin dit jaar duizend Californiërs – wietrokers en geheelonthouders – naar hun lifestyle. En wat blijkt? Cannabis consumenten bewegen meer dan niet-blowers en bovendien werken ze ook nog eens meer ook!

Oude vooroordelen op de schop

Aangezien de legale cannabismarkt in de VS er in rap tempo eentje van de vele miljarden dollars aan het worden is, zijn ook de onderzoeken naar het gedrag van de cannabis consument ineens reuze interessant geworden. Natuurlijk voor commerciële partijen die een product willen marketen, maar dus ook voor media als CNNBS. Want al te vaak worden wij/jullie nog geconfronteerd met allerlei vooroordelen die stammen uit de tijd dat een auto ook nog nauwelijks de 100 km/u aantikte…

Neem het wijdverbreide idee dat blowers luie donderstralen zijn die niet van de bank af te slaan zijn. Klopt niks van. Integendeel zelfs; cannabis consumenten blijken juist meer te doen aan hun fitheid en beschikken over een hogere arbeidsmoraal dan mensen die zich verre houden van Gods wonderplant.

Gemiddelde blower is 39 jaar oud

Dat zijn de voornaamste conclusies uit een consumentenonderzoek van BSD Analytics, waaraan zowel begin 2017 en begin 2018 meer dan duizend volwassen inwoners van Californië meededen. Recreatieve cannabis is in deze staat per afgelopen Nieuwjaar ook nog eens gelegaliseerd.

De gemiddelde cannabis consument – en dat zijn hier mensen die binnen 6 maanden van het onderzoek wiet geblowd/verdampt/gegeten hebben – is 39 jaar oud. BSD maakt ook nog verschil tussen ‘acceptors’ en ‘rejectors’. De eerste groep heeft weliswaar geen cannabis gebruikt in die 6 maanden maar staat er wel open voor. De gemiddelde acceptor is met zijn 49 jaar tien jaar ouder dan de doorsnee consument. De gemiddelde rejector is 56 jaar oud. Niet heel verrassend dus dat jongere mensen meer wiet consumeren en meer tolerant zijn dan oudere mensen.

Steden en platteland

Het totaal aantal Californiërs dat cannabis gebruikt steeg wel flink: van 23 naar 29 procent. Dat lijkt misschien niet zo heel veel, maar bedenk wel dat dit binnen één jaar is gebeurd en dat er bijna 40 miljoen inwoners zijn, dus elk procentpuntje staat hier voor heel veel echte mensen.

Demografisch veranderen er snel dingen voor wat betreft cannabisgebruik. In het eerste onderzoek in 2017 woonde bijvoorbeeld 63 procent van de cannabis consumenten in steden. In 2018 is dit cijfer gedaald en wel naar 45 procent. Uiteraard betekent dit dat er in kleine stadjes en dorpen méér cannabis wordt gerookt, gevaped en gegeten.

Linda Gilbert is directeur ‘consumer insights’ bij BSD en zij verklaart de demografische cijfers vooral aan de hand van ‘toegankelijkheid’. Tegen het tijdschrift Forbes zegt ze: ‘Wanneer je niet in een stad woonde in 2017  was het waarschijnlijk tamelijk lastig voor je om naar een dispensary te gaan’.

Het blijkt maar weer eens: met cannabis meer mans! [illustratie: Mary Jane Mom/Shutterstock]

Met cannabis sporten

En dan dat sporten/bewegen van de cananbismens. ‘Dit was het grootste stereotype dat de BSD-studie onderuit haalt’ schrijft de website Green Rush Daily. Op de vraag of ze meerdere keren per week buiten de deur aan beweging doen, antwoorden de respondenten als volgt:

  • 43% van de cannabis consumenten sport/beweegt meerder malen
  • 35% van de acceptors doet dit
  • 25% van de rejectors

Nou denk je misschien dat blowen en buiten spelen goed samen gaan en dat is natuurlijk ook zo. Maar de studie stelde ook vast dat cannabis consumenten ook indoor meer sporten. Zo gaat 40% van hen minstens 1 x per week naar de sportschool, tegenover 30% van de acceptors en 27% van de rejectors. En het zal je zeker niet verbazen dat ‘ons soort mensen’ ook vaker aan yoga en pilates doet…

Cannabis consument heeft vaker fulltime job

Maar er is nog meer vooroordeel-killend nieuws te melden. Zo blijken cannabis consumenten in 2018 vaker een fulltime job te hebben met een gemiddeld inkomen van 70.000 per jaar (53%) dan acceptors (44% werkt fulltime) en rejectors (33%).

Diverse Amerikaanse media concluderen naar aanleiding van dit BDS-onderzoek dan ook dat ‘cannabis consumptie in sneltreinvaart een onderdeel van het dagelijks leven wordt’. Vanzelfsprekend geldt dit wat meer voor jongere mensen, aangezien ouderen wat meer moeite hebben met sporten en er ook sprake is van generatieverschillen ten aanzien van fitness.

Maar hoe dan ook maakt dit onderzoek een stevig einde aan de veelgehoorde culturele mythe dat het roken van wiet betekent dat je lui bent.

(advertenties)