(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De beste rekenwonders van Nederland werken bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben er daar wel cijfertjes bij. Zo ook van wat de bijdrage aan de vaderlandse economie is van wat zij omfloerst ‘illegale activiteiten’ noemen. Jawel, daar hoort cannabis ook bij. Volgens het CBS ging er in 2021 een bedrag van 1,4 miljard euro om in de wiethandel. 

Slechts kwart van het illegale activiteiten-geld blijft hier

In hun nieuwsbericht over het illegale gedoe in Nederland in 2021 focust het CBS in de titel op cocaïne: ‘Meeste verdiensten cocaïnehandel stromen naar het buitenland‘. En dat is niet heel vreemd, want de cokehandel is goed voor liefst 10,7 miljard euro.

Niet meteen de VOC-vlag hijsen nu, want veruit het merendeel van het verdiende cokegeld – bijna 90 procent – vloeide volgens het CBS ‘naar buitenlandse opdrachtgevers van de drugshandel’. Sowieso gaat er veel van het met illegale activiteiten verdiende geld naar het buitenland.

In 2021 werd binnen de Nederlandse grenzen 17 miljard euro verdiend met illegale activiteiten. Daarvan vloeide echter ‘slechts’ 4,5 miljard euro direct naar de Nederlandse economie.

Buitenlandse opdrachtgevers werken graag in Nederland

Het CBS legt dit nog wat meer uit. ‘Veel activiteiten rondom de internationale drugshandel in Nederland staan onder leiding van opdrachtgevers die geen Nederlands ingezetenen zijn. De handel in en productie van drugs kan hierdoor deels buiten de Nederlandse economie vallen, waarbij Nederlands ingezetenen enkel diensten verlenen aan het buitenland. Alleen de opbrengsten van die verleende diensten vallen binnen de Nederlandse economie, oftewel het bruto binnenlands product (bbp).’

Cannabis blijkt hier 1,4 miljard euro aan te hebben bijgedragen in 2021, waarvan het overgrote deel ook ten goede komt aan onze eigen economie: 1,2 miljard euro. Binnen de Nederlandse grenzen werd in 2021 ruim 3 miljard euro verdiend met de handel en productie van synthetische drugs. Net als bij de cocaïnehandel stroomt een groot deel weg naar het buitenland.

Het is niet alleen drugs trouwens, ook met prostitutie en zwarte tabak wordt goed illegaal verdiend. Ach, laten we de grafiek van de statistiek er maar eens in gooien nu:

Liever wiet en hoeren dan coke en pillenboeren

Wij durven nu dus wel de conclusie aan dat het door Justitie talloze malen (tegen legalisering) opgeworpen stokpaardje dat Nederland vooral wiet kweekt voor de export, complete bullshit is. En natuurlijk ook altijd al was…

Met een export van 200 miljoen in een heel jaar en vergeleken met 1200 miljoen aan wiet voor eigen binnenlandse consumptie, kan dit war on drugs fabeltje nu met dank aan het CBS voorgoed de prullenbak in!

In tegenstelling tot de coke en synthetische drugs blijken cannabis, prostitutie en illegale tabak wél nuttig voor het vaderland. ‘Van de verdiensten van cannabis blijft het grootste deel van de in Nederland gegenereerde inkomsten ook in de Nederlandse economie. De verdiensten van prostitutie en illegale handel in tabak blijven volledig onderdeel van de Nederlandse economie. In 2021 droegen de cannabis, prostitutie en illegale tabakshandel activiteiten 2,4 miljard euro bij aan de Nederlandse economie.’

Doorgaan mensen, gewoon doorgaan

In het geval van cannabis en prostitutie meet het CBS niet alleen het deel dat tot de illegale economie behoort, maar ook het legale en gedoogde gedeelte. De totale toegevoegde waarde van illegale activiteiten was 4,5 miljard euro in 2021. Dit komt neer op 0,5 procent van het bruto binnenlands product.

En zo zie je dat zelfs uit de meest onverdachte hoek (CBS) nog een soort van patriottische liefdesverklaring komt voor wiet, haha.

[openingsbeeld: Shutterstock]
(advertentie)