(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Reuring in Amerika’s grootste staat Californië: naar verwachting gaat de nu nog florerende mediwiet-branche daar enorm inleveren als de productie en verkoop van recreatieve cannabis straks losbarsten. Hun omzet zou van 2 miljard dollar nu kelderen naar 600 miljoen. Als het aan de gouverneur ligt krijgt zijn staat trouwens een absolute primeur: geen scheiding meer tussen dispensaries voor medicinale wiet en de shops die recreatieve cannabis slijten!

In praktisch de hele wereld wordt momenteel strikt onderscheid gemaakt tussen cannabis voor medicinale doeleinden en wiet voor de lol. In de VS is ook de verkoop gescheiden: dispensaries voor mediwiet waar je alleen kunt shoppen als je in bezit bent van een doktersrecept en mediwietkaart, en ‘adult use’ shops waar iedereen van 21 jaar en ouder terecht kan voor wiet, hasj, edibles en concentraten. Maar in Californië, een staat met bijna 40 miljoen inwoners, willen ze het anders: verkoop van alle cannabis onder één dak!

Mediwiet krijgt klappen van funwiet

Dat voorstel komt uit de koker van gouverneur Jerry Brown, die daarmee ook reageert op een rapport van het University of California Agricultural Issues Center, waarin staat dat er na de invoering van de legale verkoop van recreatieve wiet nog met moeite 600 miljoen overblijft voor de mediwiet industrie. Medicinale cannabis werd ooit in 1996 als eerste ter wereld gelegaliseerd door Californië en anno 2017 is dit product dus goed voor 2 miljard dollar per jaar.

Vandaar het gedurfde plan van de gouverneur om de sector de helpende hand toe te steken. Immers, als de medical marijuana dispensaries straks ook recreatieve wiet op de toonbank mogen zetten, kunnen ze de te verwachten omzetdaling op deze wijze compenseren.

‘Geïntegreerde wietmarkt’

Een tweede reden van Brown om het onderscheid tussen de beide wietsectoren min of meer op te heffen is dat hij wil voorkomen dat de cannabismarkt overvol en méér dan verzadigd raakt door een toeloop van bedrijven die geïnteresseerd zijn in geld verdienen met wietverkoop.

Strak plan van gouverneur Jerry Brown van Californië: 1 volledig geïntegreerde cannabismarkt in plaats van twee compleet gescheiden circuits zoals nu overal het geval is… [foto: Dan Holm/Shutterstock]

Met zijn zogeheten ‘co-location rule’ wil de gouverneur het staatsparlement definitief overtuigen van het grotere doel om de medicinale en recreatieve wietindustrie samen te voegen. Twee jaar geleden werd dat idee goedgekeurd door de State Legislature, zodat Californië vanaf nu dus vol gas geeft met een ‘volledig geïntegreerde marktplaats’.

Patiënten kiezen massaal voor recreatieve wiet

Hoewel de gouverneur overtuigd is van de efficiëntie van zijn plan en de directeur van de California Cannabis Industry Association wijst op de kostenbesparingen voor exploitanten, klinkt er ook kritiek. Probleem is bijvoorbeeld de leeftijdsgrens: funwiet mag dus naar iedereen boven de 21 jaar maar mediwiet wordt aan mensen van alle leeftijden voorgeschreven, ook aan kinderen. Andere politici vinden het verwarrend als er mensen komen met een verwijzing van een arts plus een medical marijuana card op zak in een omgeving ‘waar wiet op een manier verkocht wordt zoals bier’.

Maar linksom of rechtsom, de 21 jaar oude mediwiet branche in Californië heeft een probleem. Volgens genoemd rapport van het University of California Agricultural Issues Center zal straks nog maar 9 procent (!) van alle cannabis consumenten in de staat blijven kopen in de dispensaries als er ook commerciële winkels zijn.

Geen wonder dus dat analisten voorspellen dat recreatieve cannabis 5 miljard dollar per jaar kan bijdragen aan de economie van the golden state

[openingsbeeld:  Rex Wholster/Shutterstock]
Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)