(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een historische omwenteling noemt de krant Het Parool het al, de voorgenomen koers van burgemeester Femke Halsema om Amsterdam te ontdoen van zijn toeristische trekpleisters coffeeshops en hoeren. Uit onderzoek blijkt dat de coffeeshops een belangrijke trekker voor toeristen zijn en dus wil Halsema nu coffeeshops gaan sluiten om zo de (vermeende) overlast tegen te gaan!

Halsema op (moraal)missie

Een stuk of 170 coffeeshops telt Amsterdam nog, waarvan het grootste gedeelte in de toeristische binnenstad ligt. Ter vergelijking: in 1994, toen er nog geen hond kraaide over overlast door ‘hasjtoeristen’, waren er nog meer dan 400 shops in Mokum.

Desalniettemin heeft burgemeester Halsema (GroenLinks) zich voorgenomen om een fatsoenlijke, zo niet saaie stad van Amsterdam te maken in haar ambtstermijn. Nadat ze eerder al openlijk suggereerde dat alle prostitutieramen op de Wallen wellicht dichtgetimmerd konden worden, zijn nu – uiteraard – de coffeeshops weer eens de pineut van de fatsoensrakkers in de zelfbenoemde hoofdstedelijke moraalpolitie.

‘Overlast hasjtoeristen’

De stok om dit keer de cannabisondernemers mee te slaan is een onderzoek dat Halsema heeft laten uitvoeren door de Dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek. Die vroeg toeristen op de Wallen naar de reden van hun aanwezigheid daar. Vanzelfsprekend een opdracht en onderzoek met ‘het feit’ in gedachten dat deze toeristen voor heel veel overlast zorgen.

Munitie genoeg weer voor de lokale krant Het Parool om uit te pakken met deze kop: ‘Halsema pakt coffeeshops aan in strijd tegen overlast hasjtoeristen‘.

Wat jammer toch dat niemand nou ooit op het idee komt om dit soort tactieken toe te passen op de enige echte veroorzaker van alle overlast – op de Wallen en elders – ALCOHOL. Hoe rustig en gezellig zou het zijn als er niemand dronken was, maar alleen pak ‘m beet stoned. Het enige dat je hoeft te doen is cafés sluiten en de verkoop van bier en sterke drank in supermarktjes verbieden. En klaar is Kees op de Wallen!

Soit. Alcohol(verkoop) is heilig en onaantastbaar in Nederland, en dus moet er een andere hond worden gezocht om te slaan. Inderdaad: coffeeshops!

Nadat eerder al wethouder Lodewijk Asscher het gemunt had op de coffeeshops op de Wallen, doet burgemeester Femke Halsema het nu nog eens dunnetjes over… [foto: Giannis Papanikos/Shutterstock]

Minder coffeeshops = minder toeristen

Halsema schrijft in haar brief aan de gemeenteraad dat er gezocht moet worden naar ‘manieren om de cannabismarkt beter te beheersen’. Dat klinkt nog wel aardig, zeker als er ook een verloren zinnetje over de achterdeur opduikt. Amsterdam doet weliswaar niet mee aan de wietproef van het kabinet, maar wil toch een regulering van de aanvoer van wiet en hasj. ‘Halsema vreest dat de verharding op de drugsmarkt anders overslaat naar de coffeeshops’, weet Het Parool.

Maar dat achterdeurtje dient slechts ter afleiding van de hoofdmoot: coffeeshops sluiten. Want Halsema’s ‘verkenning’ met als doel om ‘overlast van wiettoeristen’ terug te dringen, kan simpelweg maar op één manier worden uitgelegd.

Het Parool: ‘Op het stadhuis wordt hierbij nadrukkelijk nagedacht over sluiting van coffeeshops, want het doel van deze verkenning is minder overlast van blowende toeristen in de binnenstad. De wetenschap dat de meeste coffeeshops draaien op toeristen zorgt voor een heldere formule: minder coffeeshops = minder toeristen.’

Zelfs de wietpas speelt door Halsema’s hoofd

Tja, het leven is eenvoudig in Mokum nietwaar? We lezen in Het Parool zelfs dat burgemeester Halsema ook de invoering van de vermaledijde wietpas heeft overwogen, ofwel handhaving van het Ingezetenen-criterium. Maar dat waanidee dat alleen nog maar Amsterdammers en niet langer dagjesmensen en buitenlandse toeristen een coffeeshop in mogen, heeft het college haar gelukkig nog kunnen afraden.

Maar dus niet het sluiten van coffeeshops op de Wallen. Sluiting gebaseerd op het reeds genoemde onderzoek van de Dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS). Momenteel zegt 65 procent van de ondervraagde toeristen tussen 18 en 35 jaar oud cannabis te gebruiken tijdens hun verblijf in Amsterdam. Voor een meerderheid van 57% zijn de coffeeshops een ‘belangrijke’ of ‘zeer belangrijke’ reden om hiernaartoe te komen. Bij een derde van de Britse toeristen zijn coffeeshops zelfs ‘de belangrijkste’ reden. De buurt zelf en de hoeren zijn overigens veel minder een reden om te komen.

Code oranje voor coffeeshops

Mochten er geen coffeeshops met wiet en hasj op de Wallen meer zijn, dan overweegt 44% van de ondervraagde toeristen om ‘niet meer’ of ‘minder vaak’ naar de hoofdstad af te reizen. Dat laatste cijfer is natuurlijk koren op de moraalmolen van Femke Halsema.

Voeg het samen met de 63% van de Amsterdammers zelf die volgens een eerder OIS-onderzoek minder coffeeshops wil zien op de Wallen, en je weet vanuit welke hoek de wietwind – met code oranje – gaat waaien komende tijd…

LEES OOK:  Mr. Veldman – In memoriam De Wallen

[openingsfoto:  DutchMen/Shutterstock]
(advertenties)