- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
Buiten keiharde toppen kweken
Het natuurlijke zonlicht is zelfs op een bewolkte dag nog altijd sterker dan een 600 Watt HPS lamp. Waarom is buitenwiet dan toch vaak minder sterk dan binnenwiet? Dat komt door regen, koudere temperaturen en veel vocht in de lucht tijdens de bloeifase.Tegen de tijd dat de buitenwiet in de belangrijke bloeifase komt is het weer in Nederland vaak maar slecht. Regen, koudere temperaturen en veel vocht in de lucht zorgen voor een slechtere kwaliteit van je buitenwiet.
Een vriend vertelde van de week dat hij buiten altijd hele sterke wiet kweekt omdat hij de planten al halverwege de zomer in de bloei zet. Zijn planten kunnen daardoor optimaal afbloeien in het mooiste deel van de zomer, en niet in de natte regenachtige herfst. De wiet die hij elke zomer kweekt is superpotent en barst van de glimmende trichomen, als hij er niet bij zegt dat het buitenwiet is, zou zelfs de meest doorgewinterde blower denken dat het een dure wietsoort uit de coffeeshop is.
Verduisteren
Als je dit jaar ook buiten kogelharde toppen wil kweken die net als de wiet van onze vriend barstensvol zitten met trichomen, zul je je planten dus moeten verduisteren. De meeste wietsoorten hebben wel zo’n twee maanden nodig om af te bloeien, als je dus aan het begin van juli begint met verduisteren kunnen je planten aan het begin van september klaar zijn.
21 Juni is de langste dag van de zomer, vanaf die dag worden de dagen langzaam korter en zal je wiet buiten langzaam in bloei gaan. Om dat proces een handje te helpen kun je je wietplanten vanaf die datum elke dag verduisteren. Je moet ervoor zorgen dat ze niet meer dan 12 uur licht krijgen per dag. Als je een schuur of garage hebt die je kunt verduisteren is het gemakkelijk. Zet je planten gewoon elke dag om dezelfde tijd binnen en haal ze er ’s ochtends weer uit.
Verduisteren moet je elke dag doen, anders zou de plant weer terug in de groeifase kunnen gaan
Verduisteren moet je elke dag doen, anders zou de plant weer terug in de groeifase kunnen gaan. Het is dus zaak om vol te houden tot de dagen buiten niet langer dan 12 uur duren, en dat is hier pas tegen het einde van september. Nog een voordeel van het verduisteren is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het licht van eventuele lampen van buiten of straatlantaarns.
Als je geen schuur, garage of andere donkere ruimte hebt om je planten in te zetten, kun je ook verduisteren door de planten dagelijks in te pakken met zwart wit folie of een ander licht dichte folie. Dit is wel wat lastiger want je moet dan een soort van constructie om je planten heen maken.
De zak methode
Een gemakkelijke manier is om een grote plastic zak te nemen waar de hele plant in past en die natuurlijk lichtdicht is. Maak de zak aan de onderkant open en zet je pot erin. Wanneer je de zak aan de onderkant met een elastiek of touwtje om de pot bind, kun je hem elke dag optrekken en boven dichtmaken met een paperclip of iets dergelijks. Omdat het snel te vochtig kan worden in zo’n zak is het aan te raden om hem weer van de plant af te halen zodra het donker genoeg is.
De waslijn methode
Je kan ook een waslijntje boven je planten spannen en hierover een stuk lichtdicht folie hangen. Met knijpers maak je de folie dan aan de zijkanten dicht. Het moet goed lichtdicht zijn. Met wat kleerhangers aan de waslijn kun je het folie van de planten afhouden. Ook voor deze methode geld dat je het folie het best weer kunt verwijderen zodra het donker is.
(advertentie)