(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alle Britse kranten schrijven erover dit weekend: de conservatieve oud-premier David Cameron kon niet van de hasj afblijven toen hij naar de elitaire kostschool Eton ging, dezelfde kakschool waar ook de huidige PM Boris Johnson zat. Cameron die de UK leidde van 2010 tot 2016 is de man die het Brexit-referendum uitschreef waarin de Britten kozen om uit de EU te stappen. Niet dat er een verband is, alhoewel de tabloids op het eiland dat natuurlijk wel durven te suggereren.

 

Blowende Britse premiers

Het is me wat daar in Groot-Brittannië. Als politicus moet je met de billen bloot als de altijd hongerige pers je vraagt naar drugsgebruik, anders ben je meteen verdacht. Zo gaf de huidige premier en Brexit-leider Boris Johnson eerder al toe dat hij coke heeft gesnoven en behoorlijk wat cannabis achterover werkte tijdens zijn jonge jaren.

Inmiddels is hij echter heel hypocriet tegen drugs, omdat de wiet nu ‘veel sterker is dan toen’ en wil hij niet dat zijn kinderen zich aan een joint laven zoals de blonde dwarsligger zelf zo graag deed.

En dan de prime minister die de hele Brexit op zijn geweten heeft: David Cameron (52). Die dropt zijn autobiografie en daarin lezen we dat hij ‘off our heads’ ging met zijn kostschoolvriendjes toen hij tussen zijn 13e en 18e op Eton College zat. Het is allemaal te lezen in zijn kersverse biografie ‘For The Record’.

De Britste pers pakte er massaal mee uit dit weekend. Te meer daar cannabis nog altijd verboden is in de UK en de gewone man of vrouw er danig door in de problemen kan komen als ze op bezit of teelt worden gepakt.

Cannabis en alcohol vanaf 3e schooljaar

In het boek geeft Cameron – aldus de media – toe dat ie problemen had met cannabis, alcohol en ‘thrill-seeking’. Het begon allemaal gedurende zijn derde jaar op de peperdure kostschool in Berkshire waar zoveel prominente Britse politici hebben gestudeerd. De details zijn best smeuïg. Het blowen begon achter het schooltheater bijvoorbeeld. Cameron en zijn opstandige vriendjes gingen vanaf hun 15e ook vaak in een roeiboot de River Thames op in London, om daar op het eilandje Queen’s Eyot wiet te gaan roken!

Vier beroemde blowers op een rijtje voor de deur van No.10 Downing Street: Michelle Obama, David Cameron, Barack Obama en Samantha Cameron! [foto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock]

Het gedrag van Cameron zorgt er voor dat ie bijna van school is getrapt, al wijt de oud-politicus zijn zonden heel lafjes aan ‘de schaduw van mijn grote broer’ en ‘zwakheid om met de groep mee te gaan, ook al gaat de groep de verkeerde kant op’. Bah bah, al zegt hij gelukkig dus ook: “Once there, we would roll up and spend a summer’s afternoon gently off our heads.”

Geen fag maar een joint

The Times geeft ons deze mooie cannabis quote van de Brexit-premier (iets waar hij overigens spijt van heeft, dat referendum uitschrijven):

“A few friends had started getting hold of cannabis. In those days it was mostly in the form of hash, typically dark brown and crumbly, although occasionally some “Red Leb”, supposedly from the Bekaa Valley in Lebanon, would show up. Instead of popping behind the school theatre for a fag, we started going for a joint”

Aan het blowen kwam een einde toen de ‘ringleaders’ (zeg maar de leiders) gepakt en van school getrapt werden. Een lot dat David Cameron dus bespaard is gebleven, al scheelde het volgens hem niet veel en noemt hij het gesprek met het schoolhoofd ‘het ergste moment in mijn leven tot dusver’.

Iets dat hem er trouwens niet van weerhouden heeft – zo leren we uit de biografie – om ook later als jonge volwassene nog regelmatig te blowen, bijvoorbeeld met zijn vrouw Samantha 😉

[openingsfoto: MediaPictures.pl/Shutterstock]
(advertentie)