(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tientallen jaren stonde de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) bekend als aartsvijand van wietliefhebbers. Genadeloos joegen de federale opsporingsambtenaren op consumenten, telers, dealers en zelfs dispensaries. Beetje vreemd dus om nu te lezen dat dezelfde DEA volgend jaar liefst 3,2 miljoen gram wiet laat kweken, wiet die federaal nog steeds verboden is. Maar het is dan ook voor de wetenschap.

 

Andere tijden, goede tijden

Op federaal niveau staat cannabis nog steeds in de zwaarste categorie drugs in de VS (Schedule I, gebroederlijk naast heroïne en zo), dus het is best opmerkelijk dat een federale organisatie als de DEA duizenden kilo’s wiet gaat laten kweken. Te meer daar de DEA eigenlijk hoofdzakelijk bestaat om drugs te bestrijden, zoals hun naam al prijsgeeft.

Maar hé, tijden veranderen en dus konden we deze tweet bewonderen deze week:

Wetenschap vecht tegen DEA

Drie keer zoveel min of meer legale overheidswiet dan in 2018, hulde! De wetenschappelijke wereld schreeuwt namelijk om echte cannabis om onderzoek mee te doen en tot op de dag van vandaag schortte het daar nogal aan. Ook aan de kwaliteit trouwens, want het beetje wiet dat wel beschikbaar kwam was volgens vriend en vijand van een bedroevende kwaliteit. Het leidde al tot vreemde toestanden, zoals onderstaand CNNBS-nieuws uit juli:

LEES OOK: Wetenschappers in VS slepen DEA voor rechter

Maar de wetenschap zegeviert, want niet alleen belooft de DEA nu veel en veel meer wiet (30% t.o.v. 2018), er komen ook nieuwe en gegarandeerd betere telers aan te pas dan de universiteit van Mississippi die tot nu toe het alleenrecht had.

Vraag naar wetenschappelijk wietonderzoek stijgt explosief

De 3.200 kilo ‘staatswiet’ wordt volgens de DEA gebruikt ‘om te voldoen aan het geschatte medicinale, wetenschappelijke onderzoek en de industriële benodigdheden van de Verenigde Staten, legale exportbehoeften en het aanleggen en onderhouden van reservevoorraden’.

De DEA in hun persbericht: ‘Dit zal tegemoet komen aan de vraag die wordt veroorzaakt door de toename van goedgekeurde research waarbij cannabis is betrokken.’ De cijfers liegen er ook niet om: in de laatste twee jaar is het aantal individuen dat door de DEA is geregistreerd om onderzoek uit te voeren met ‘wiet, wietextracten, derivaten en delta-9-tetrahydrocannabinol (THC)’ met meer dan 40% gestegen van 384 in januari 2017 naar 542 in januari 2019.

Meer en vooral betere staatswiet-telers

En zoals gezegd, de DEA is na drie jaar soebatten ook eindelijk overstag gegaan om meerdere wiettelers aan het werk te zetten, iets wat de wetenschappelijk wereld erg graag wil. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de staatswiet van de uni in Mississippi meer overeenkomst vertoont met hennep dan met de commercieel verkrijgbare wiet!

Dat is niet alleen lachwekkend, maar ook zorgelijk omdat de slechte onderzoekswiet de resultaten van het onderzoek negatief kan beïnvloeden en een conclusie ten aanzien van consumenten/patiënten die ‘echte wiet’ gebruiken derhalve wankel kan zijn.

Bovendien hebben twee andere overheidsinstanties – de Food and Drug Administration de National Institutes of Health – vorige maand al kenbaar gemaakt dat zij extra wiettelers toejuichen en dat ze vinden dat wetenschappers ook cannabisproducten mogen gebruiken die ze in dispensaries kopen.

Andere drugs dan cannabis

Oh ja, toch nog even lachen om de DEA tot slot. Voor andere drugs dan de 3,2 miljoen gram wiet zijn de hoeveelheden waarmee de wetenschap aan de slag mag idioot klein. In heel de VS komt in 2020 beschikbaar voor onderzoek: 40 gram LSD, 50 gram MDMA en 30 gram psilocybine…

[openingsbeeld: Shutterstock Professional/Shutterstock]
(advertentie)