(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dat ze in het Amerikaanse bergstaatje Colorado voorop lopen met drugswetgeving is bekend. Het was de eerste staat waar recreatieve wiet legaal werd (1/1/14) en hoofdstad Denver is de eerste in de VS waar in 2019 magic mushrooms gedecriminaliseerd werden. En nu gaat men nog een stap verder: drugsbezit – van welke soort dan ook – wordt niet langer als een misdrijf gezien!

‘Defelonizing’ van alle drugsbezit

De Amerikanen hebben er een speciaal woord voor uitgevonden: defelonizing. Ofwel: iets niet langer beschouwen als een misdrijf, zodat er fiks lagere strafeisen meer aan drugsbezit kunnen worden gesteld. je kan het zien als het voorportaal van decriminalisering, wat op zijn beurt weer de voorbode van regulering/legalisering is.

In Colorado is het sinds 1 maart werkelijkheid en geldt de defelonizing zelfs voor drugs die federaal gezien in de zwaarste categorie van de opiumwet vallen, Schedule I.

HB19-1263 heet het baanbrekende en aangenomen wetsvoorstel in Colorado dat drugsbezit niet langer als een misdrijf beschouwt. Het is gemaakt met het doel om de gezondheidsschade door drugsgebruik te verminderen, de kosten van wetshandhaving te verlagen en mensen uit de gevangenis te houden voor niet-gewelddadige slachtofferloze misdaden.

Coke, LSD, paddo’s of meth… het maakt niet uit

In de praktijk betekent dit, zo leren wij van Amerikaanse websites zoals MerryJane, dat je maximaal met een aanklacht wegens een overtreding kan worden bestraft als je als volwassene gepakt wordt met een kleine hoeveelheid van welke drug dan ook. Of het nou om cocaïne, LSD, paddo’s (buiten Denver dus), ecstasy, ketamine of zelfs crystal meth gaat… het ergste dat je kan gebeuren is een ‘misdemeanor charge’.

Normaal gesproken levert je dat geen lange gevangenisstraf op, maar geldboetes en voorwaardelijke straffen behoren nog wel tot de mogelijke sancties voor drugsbezit. Heel soms kan je ook voor korte tijd een cel van binnen bekijken: maximaal 130 dagen volgens de nieuwe wet. Voor alle duidelijkheid; het bezit van recreatieve wiet is volkomen legaal in Colorado. Een hoeveelheid tot 1 ounce (28 gram) kan nooit bestraft worden!

LEES OOK:  Wereldprimeur: Denver decriminaliseert paddo’s!

Walter White blijf thuis!

Voordat we nu met zijn allen naar Colorado afreizen (wat vanwege het coronavirus niet eens kan) om à la Walter White als een dolle meth te gaan koken… HB19-1263 geldt dus uitsluitend voor het BEZIT van drugs. En een ‘misdemeanor’ is nog altijd een strafbaar feit, vergeet dat ook niet.

De nieuwe wet verlaagt de straffen voor bezit. Maar als je gepakt wordt voor het produceren of dealen van drugs – cannabis inbegrepen – geldt volgens MerryJane het volgende motto: ‘you’re still in deep shit since those remain felonies’. En een felonie is een misdrijf, voor alle duidelijkheid.

Kort samengevat zorgt de nieuwe wet er dus voor dat je niet meer lang de bak in vliegt voor het bezit van welke drug dan ook. Daarnaast is ook de verplichte ‘community service’ (werkstraf zeg maar) afgeschaft. Al met al kunnen we dus gerust stellen dat ze goed bezig zijn én blijven daar in Colorado!

[illustratie: Vectorpocket/Shutterstock]
(advertenties)