(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Roken is uit, blowen is in. Dat snappen ze ook in het Afrikaanse Malawi, waar minister Kondwani Nankhumwa van Landbouw hoopt dat de nieuwe wetgeving – de decriminalisering van wiet – er voor zorgt dat (medicinale) cannabis het nieuwe succesgewas wordt in plaats van de huidige tabaksteelt. Dat er dan ook een eind komt aan economische uitbuiting en milieuvervuiling is mooi meegenomen!

Weg met de tabak

Goed nieuws dus voor de bijna 19 miljoen inwoners in het Oost-Afrikaanse land. Cannabis is voor medicinaal en industrieel gebruik gedecriminaliseerd en hun minister van Landbouw, Irrigatie en Waterontwikkeling hoopt openlijk dat de massale teelt van tabak wordt vervangen door die van wiet. En dat door die ‘economische diversificatie’ Malawi wordt opgestuwd in de economische vaart der volkeren. Kom daar maar eens om in pakweg Nederland of België, nietwaar?

Cannabis als nieuw exportproduct

Het economische potentieel van de snel groeiende wereldwijde medicinale en industriële cannabisindustrie is dan ook de grootste aanjager geweest van de recente wetswijziging in Malawi. Minister Nankhumwa maakte het plan – ‘Cannabis Regulation Billin Palriament’ genaamd aldus de Nyasa Times – om onderscheid te maken tussen de ‘criminalised Indian hemp’ (daarmee wordt recreatieve wiet bedoeld) en mediwiet.

En dat gebeurt dus door de regulering van onderzoek, teelt, bewerking, bezit, opslag, distributie, verkoop én export van medicinale cannabis, evenals het gebruik van producten voor medische, industriële en wetenschappelijke doeleinden onder ‘vastgestelde voorwaarden’.

Als het aan de overheid in Malawi ligt gaan we dit steeds minder zien in hun land: tabaksvelden… [foto: Kittisun/Shutterstock]

Cannabis Regulatory Authority

Minister Nankhumwa: “Lange tijd heeft Malawi op tabak vertrouwd als enige inkomstenbron van vreemde valuta. Tabak draagt meer dan zestig procent bij aan het Bruto Nationaal Product. Maar de vraag naar tabak is in de loop der jaren drastisch gekelderd dankzij de internationale anti-rooklobby. Daardoor is er dringend behoefte ontstaan om te diversificeren naar andere gewassen. Wij geloven dat cannabis een effectieve vervanging van tabak kan zijn, op de langere termijn.”

Bij de nieuwe wet hoort ook de installatie van de Cannabis Regulatory Authority in Malawi. Deze instantie wordt verantwoordelijk voor de uitgave van vergunningen en het reguleren van de medische en industriële hennepprogramma’s.

Het landbouwministerie van Kondwani Nankhumwa is blijkbaar erg machtig in Malawi, want het krijgt ook de taak om het volk voor te lichten over de verschillen tussen de legale medicinale/industriële cannabis en de illegale recreatieve wiet (Indian hemp, iets wat de mensen daar goed kennen).

Einde aan economische uitbuiting door tabaksgiganten

Een oud-collega van Nankhumwa is Joe Manduwa en hij was ooit, begin jaren 10, de eerste die legalisering van de wietteelt voorstelde – hij werd voor gek versleten. Nu wordt hij dus met terugwerkende kracht als een visionair gezien, haha. Ook hij gelooft in de economische power van wiet. Volgens hem zorgt legale wiet voor banen in de landbouw en in de industrie.

Op dit moment biedt de landbouw werk voor liefst 80 procent van de bevolking van Malawi. Tabak is daarbinnen nu nog de absolute nummer 1. Maar de inkakkende vraag bezorgt de economie flinke klappen. ‘Malawi’s tabaksindustrie wordt ook ontsierd door uitbuiting’, schrijft Nyasa Times, ‘omdat internationale bedrijven als British Americain Tobacco goedkope arbeid zochten – inclusief kinderarbeid.’

En last but not least: Malawi wordt geteisterd door droogte en de teelt van cannabis (in plaats van tabak) kan het kwetsbare klimaat ontzien. Ook niet onbelangrijk in deze vreemde tijden…

[openingsfoto: dindumphoto/Shutterstock]
(advertenties)