(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We hebben even getwijfeld of het fake news is, maar daar lijkt het toch niet op na wat research. Forschungsinitiative Cannabiskonsum (letterlijk: onderzoeksinitiatief cannabis consumptie) zoekt liefst 25.000 blowers in de Duitse hoofdstad Berlijn om via een jarenlange studie eindelijk eens goed de effecten van wiet in kaart te brengen. En mind you, het gaat hier dus om recreatief gebruik!

25.000 Berlijnse blowers gezocht

In Berlijn circuleren al jarenlang plannen voor een totaal andere cannabisaanpak dan het officiele, landelijke beleid (recreatief cannabisgebruik is verboden). Zo zijn er al diverse pogingen ondernomen om een soort van Nederlandse coffeeshops te vestigen, is er jaarlijks een drukbezochte Hanf Parade in Berlijn en wil die Forschungsinitiative Cannabiskonsum het wellicht grootste onderzoek ooit naar de effecten van langdurig wietgebruik opstarten.

Over dat laatste hebben wij tot nu toe niet bericht, met name omdat het ons wat ongeloofwaardig in de oren klonk: 25.000 blowers alleen uit Berlijn jarenlang volgen… Maar dit opmerkelijke burgerinitiatief blijft de wereld maar bestoken met persberichten en diverse buitenlandse en Duitse media hebben er over bericht, dus zullen we het er toch maar eens over hebben. Wat willen die Berlijners?

Psychisch gezonde mensen

In Duitsland krijg je op cannabisgebied helemaal niks gedaan zonder de toestemming van het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM). Deze medicijnwaakhond hield eerder al die pogingen tot coffeeshops tegen, maar gaf aan de andere kant weer groen licht voor de teelt en het gebruik van medicinale cannabis in Duitsland. En nu buigen de stugge ambtenaren daar zich over het verzoek van Forschungsinitiative Cannabiskonsum.

In hun officiële aanvraag voor het gigantische onderzoeksproject staat dat het gaat om ‘het uitvoeren van een wetenschappelijke studie naar cannabis effecten bij psychisch gezonde volwassen consumenten’. Deelnemen kunnen 25.000 wietliefhebbers met als woonplaats Berlijn. Niet deelnemen mogen Erstkonsumenten (mensen die net beginnen te blowen dus), minderjarigen en risicogroepen (genoemd worden verslaafden en mensen met psychische stoornissen).

Berlijn zoekt 25.000 blowers voor een studie, de teller van het aantal aanmeldingen staat inmiddels al op 2.500… [foto: KyryloKireiev/Shutterstock]

Elke maand 30 gram wiet via apotheek

Naar eigen zeggen hebben zich inmiddels al 2.500 Berlijners aangemeld om mee te doen met het project. En dat is ook niet heel gek, want de bedoeling is dat de proefpersonen iedere maand tot 30 gram wiettoppen krijgen via de apotheek, goed voor maximaal 7,5 gram THC!

Het wetenschappelijk onderzoek staat – als de aanvraag bij het BfArM wordt goedgekeurd – onder leiding van Prof. Dr. Thomas Schnell, Professor für Klinische Psychologie an der Medical School Hamburg. En ja, die bestaat echt want we hebben hem opgezocht en gevonden.

Taak voor wetenschappers

Woordvoerder van het Forschungsinitiative Cannabiskonsum is Marko Dörre. Hij verklaart het waarom van de studie als volgt: ‘In Duitsland bedwelmen zich meerdere miljoenen mensen regelmatig met cannabis. Het wordt tijd dat de wetenschap zich intensiever bezighoudt met de vrijetijds-consumptie.’

Dörre verwijst uiteraard ook naar de wetswijziging in zijn land, die per 1 maart inging. Toen werd medicinale cannabis gelegaliseerd en Duitsland gaat zelf ook wiet kweken. Bovendien moeten de verzekeraars daar wel verplicht het wietgebruik door erkende patiënten vergoeden. ‘Deze nieuwe zienswijze begunstigt ook de wetenschap’, stelt Dörre dan ook. ‘In onze herziene aanvraag (de eerste stamt uit november vorig jaar, red.) bevindt zich een op de wetswijziging aangepaste risico-voordelen analyse. En nu is het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte aan zet.’

Licht in het donker

Dat wordt dus spannend in Duitsland. En eigenlijk ook voor de rest van de wereld, want zover wij weten is er nog nooit ergens zo’n grootschalig wetenschappelijk onderzoek geweest naar de effecten van wiet. ‘Licht in het donker brengen’, noemt Dörre het dan ook en wie kan daar nu tegen zijn zou je zeggen…

Forschungsinitiative Cannabiskonsum GmbH
Friedrichstraße 171, 10117 Berlin
www.forschungsinitiative-cannabiskonsum.de
presse@forschungsinitiative-cannabiskonsum.de

[openingsfoto: canadastock/Shutterstock]
(advertentie)