(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In België gaat het met cannabis altijd nét even anders. Neem een jonge wietdealer van 20 lentes die het niet eens is met zijn aanstaande arrestatie. Deze S.T. besluit de vlucht naar voren te nemen en op de politie in te rijden. Met zijn fiets, jawel! De twee onsjes wiet die hij op zak heeft kunnen hem daardoor op een gevangenisstraf van 15 maanden komen te staan…

Overlast op het Vlaams Plein

Over naar Oostende, mei vorig jaar. Op het Vlaams Plein aldaar is sprake – aldus de autoriteiten en godvrezende burgers dan toch – van overlast door jongeren. Wat we daar onder moeten verstaan vertelt de geschiedenis niet, maar de politie rukt desalniettemin spoorslags uit. Je weet maar nooit tenslotte.

Bij aankomst op genoemd plein zien ze onze vriend S.T. (20 jaar oud) op een bank hangen, met naast zich een zwarte sporttas. De flikken willen natuurlijk dolgraag weten wat daarin zit, maar dat is tegen het zere been van S.T., die er dan ook als een haas vandoor gaat, zij het per fiets.

Cash en wiet in zwarte sporttas

Hup, de politieagenten erachteraan en even verderop reeds kunnen ze hem klemrijden. Nog steeds wil de jongeman zich echter niet gewonnen geven en hij rijdt – aldus het Openbaar Ministerie deze week tijdens de rechtszaak – met zijn fiets in op een inspecteur. Die valt daardoor zowaar om.

Hetgeen allemaal niet kan verhinderen dat S.T. alsnog in de kraag wordt gevat en de nieuwsgierige politie eindelijk in de zwarte sporttas kan koekeloeren. De inhoud valt, vanuit hun oogpunt, beslist niet tegen: 3.800 euro handje-contantje, een plooimes en 200 gram wiet!

Een fiets en wiet, beter wordt het niet…

Politie pakt ook een tweede rugzakdealer

Als bonus weten de dienders nóg een zwaarbevochten succes te boeken in de war on drugs te Oostende en wel door de 21-jarige R.C. tijdens dezelfde actie te vatten met een rugzak waar bijna een halve kilo wiet in zit.

Geen wonder dat de aanklager tot de conclusie komt dat beide jongemannen ‘drugs verkopen’ ofwel wietdealers zijn. Mag niet in België voor alle duidelijkheid, ze hebben er zelfs geen coffeeshops.

S.T. en R.C. ontkennen echter glashard dat zij tot dit zwartwerkende beroepsgilde behoren. Neemt niet weg dat de strafeis zoals gebruikelijk bij de zuiderburen niet voor de poes is. Als het aan het OM ligt, verdwijnt S.T. voor 200 gram 15 maanden in de cel en zijn vermeende vakbroeder R.C. 18 maanden.

Advocaten zien niks in forse celstraf

De verdediging doet waarvoor verdedigers zijn ingehuurd: net doen alsof de aanklager uit zijn nek lult, want er is hoegenaamd niets aan de hand, laat staan het dealen van drugs. Tenminste dat doet advocaat Kris Vincke van S.T.

“Die 3.800 euro verdiende hij in de horeca en wilde hij niet thuis bewaren, omdat daar al eens iets durfde te verdwijnen”, zo tekent de krant Het Laatste Nieuws uit zijn mond op. Bovendien ziet de advocaat geen spatje bewijs voor de beschuldiging van dealen, zodat een volledig voorwaardelijk hier wel afdoende straf is.

Stijn Leliaert, verdediger van R.C., legt het er iets minder dik bovenop. Zo bekent zijn cliënt fluks het bezit van de halve kilo cannabis, die hij ‘éénmalig moest afleveren’. En: “Mijn cliënt is zelf echter geen dealer. Hij wil graag een werkstraf uitvoeren”, aldus deze meester in de rechten.

Of de rechter zo lichtvaardig oordeelt als beide advocaten graag zouden zien, weten we op 27 februari…

[foto’s: Stephen Barnes/Shutterstock]
(advertenties)