(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Drie vooraanstaande Belgische wetenschappers – een econoom, een criminoloog en een toxicoloog –  pleiten in het donderdag verschenen boek ‘Cannabis onder controle, hoe?’ voor legalisering van cannabis. Opmerkelijk is dat de voorkeur uitgaat naar cannabis social clubs en dat ook de thuisteelt voor eigen gebruik legaal zou moeten worden!

‘Vooruitstrevende benadering’

De drie professoren Paul De Grauwe (econoom) criminoloog Tom Decorte (criminoloog) en Jan Tytgat (toxicoloog) stellen in hun boek dat de repressieve aanpak onder de war on drugs volkomen gefaald heeft. Daarom komen ze met alternatieven om cannabis te reguleren.

‘Alleen een vooruitstrevende benadering maakt een betere grip op het cannabisgebruik in België mogelijk. De huidige cannabiswetgeving draagt niet bij tot de volksgezondheid. Het aantal verslaafde gebruikers loopt niet terug. Drugsmisbruik richt bij steeds meer mensen onherstelbare schade aan. Tegenstanders beweren vaak dat een regulering van cannabis zal leiden tot een banalisering of commercialisering van de drug. Tegelijk moeten ze wel erkennen dat de huidige wetgeving nauwelijks positieve effecten heeft. Hoe kunnen we daarmee verder?’ Dat is het uitgangspunt van het boek, zoals te lezen valt op de website van de Universiteit van Gent.

Strikt gereguleerd model

‘We moeten cannabis reguleren’, zegt De Grauwe in dagblad De Morgen. ‘En als je wil reguleren, dan moet je eerst legaliseren.’ Kijk, dat is nog eens klare taal. Uiteraard leiden er ook in België meerdere wegen naar Rome en dus geven de profs ook diverse opties om het te gaan regelen.

Zo zou je cannabis net als alcohol en tabak kunnen ‘commercialiseren’, maar daar gaat de voorkeur van de wetenschappers niet direct naar uit, zoals Decorte op radiozender Studio Brussel duidelijk maakt. ‘Wij willen echter niet de weg inslaan van de commercialisering, wij willen een strikt gereguleerd model.’

Overheid moet social clubs erkennen

En omdat het land al sinds jaren een actieve cannabis social club kent – Trekt Uw Plant in Antwerpen dus, die ook maandelijks op RollingStoned een column schrijven – zien de heren dat model als een goede optie om cannabis te reguleren. ‘De overheid moet die clubs een statuut geven om cannabis te kweken en te verdelen. In Spanje bestaat dat systeem ook al’, aldus criminoloog Decorte.

De angst dat legalisering tot meer wietgebruik en zelfs harddrugsgebruik leidt verwijzen de profs naar het rijk der fabelen. Decorte: ‘In Nederland wordt gebruik en bezit van kleine hoeveelheden gedoogd en daar gaat de bevolking ook niet massaal aan de cannabis.’

Ook thuisteelt voor eigen gebruik legaal

Schitterend en in vergelijking met Nederlandse voorstellen ook veel beter, is dat de drie deskundigen ook pleiten voor een gereguleerde thuisteelt. Decorte: ‘Dat is de reden waarom wij in ons boek heel concrete pistes voorstellen om bijvoorbeeld de thuisteelt, de kweek voor persoonlijk gebruik door individuen, te laten legaliseren en ook die “cannabis social clubs”, zonder enig winstoogmerk.’ Niet onbelangrijk is ook dat de Belgen de volksgezondheid, of de kwaliteit van de wiet als je wil, voorop stellen.

Gezien de politieke realiteit in België, waar de discussie over legalisatie van softdrugs nog pril te noemen is, zal het boek niet direct of zelfs binnenkort tot verandering leiden. Maar als er gediscussieerd gaat worden over een totaaloplossing – dus zowel via gezamenlijke social clubs als de individuele niet-commerciële thuisteelt – is er wat ons betreft sprake van een enorme opklaring in een tot dusver redelijk donker wolkendek!

(advertentie)