(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In het kader van kort maar krachtig en zo gek als een deur, wippen we even binnen bij de Belgen. Nou zijn ze daar altijd wel goed voor flink wat hysterie omtrent cannabis, maar toch presteert deze rechter in Antwerpen het om ons nog te verbazen!

 

Daar bij de buren

Ach ja België. Schitterende land als je van bier, chocolade en friet houd maar een stuk minder plezant wanneer je een liefhebber van cannabis pleegt te zijn. Zo dreigt er 9 maanden celstraf voor de lieve, aardige man die een epilepsie-patiëntje van levensreddende wietolie voorzag, moeten 20 leden van een cannabis social club zich bij de rechter verantwoorden wegens drugshandel en beweert een van ’s lands machtigste politici glashard dat ie niet alleen vol doorgaat met de war on drugs, maar die ook gaat winnen…

Kortom, ze lopen nog een beetje achter bij de buren voor wat betreft (soft)drugs.

Troostende joint

Deze week kon er weer een absoluut hoogtepunt genoteerd worden in Belgenland. Hoewel dieptepunt de lading wellicht beter dekt, aangezien het gaat om een draconische strafmaatregel voor een minuscuul vergrijp van niks, waarvoor zelf de meest geharde Chinese partijbeul zich nog wel even achter de oren zou krabben. Watskeburt?

David C. zit/zucht in de gevangenis van Mechelen. Dat kale gegeven is al triest genoeg, en het is dan ook volstrekt begrijpelijk dat je probeert om zo nu en dan te ontsnappen aan de tralies (figuurlijk gesproken uiteraard). Enter een ontspannende-verlichtende-amuserende-troostende en hemeltergend goed smakende hasj joint! Zelden zal zo’n THC-toeter beter tot zijn recht komen als in zo’n geval.

Sowieso kan je beter niet achter de tralies terechtkomen, maar als je van cannabis houdt én in België bivakkeert is het helemaal oppassen geblazen…

Tabak telt mee bij gewicht van de hasj

Maar zoals gezegd, het is geen Nederland waar gevangenen doldwaze filmpjes maken van drugsdoordrenkte feestjes in de bajes… nee, dit is België.

En dus pakt justitie flink uit als de arme David betrapt wordt op die ene joint in zijn cel. Om te beginnen maakt het Openbaar Ministerie er direct 3,3 gram hasj van. Overdreven als we David’s advocaat Wendy Bosschaerts mogen geloven: “Er is sprake van 3,3 gram, maar in dat gewicht zit ook de verpakking en de tabak.”

Welja, hier op de redactie noemen we dat ook wel een “Doede de Jongetje’, want in zijn geval woog justitie de complete natte wietplanten en bestempelde alles vervolgens gemakshalve als ‘drugs’.

Straf en extra straf

En los van het feit of het nu om 0,3 gram hasj of 3,3 gram gaat, David wordt sowieso al hard gestraft voor het blowen in zijn gevangeniscel. “Toen de drugs ontdekt werden, kreeg hij als tuchtsanctie al een zwaar individueel regime opgelegd in de gevangenis”, stelt zijn advocaat. En bij zwaar individueel regime mag je dan gerust aan de isoleercel denken…

Maar als je denkt dat het zo dan wel weer mooi is geweest, nee hoor. De rechter legt David voor zijn vervloekte jointje ook nog eens een extra gevangenisstraf van drie maanden op. Dat is de maximaal mogelijke sanctie voor alle duidelijkheid. Want zoals de Gazet van Antwerpen al schrijft: ‘Justitie wil immers dat er hard wordt opgetreden tegen het bezit van drugs in de gevangenis’.

[illustratie: AmarrRT/Shutterstock]
(advertenties)