(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is me toch wat met dat wietteelt experiment van de rijksoverheid. Want wie wordt er door de adviescommissie om advies gevraagd voor hoe we de zaken zouden moeten aanpakken? John en Ines Meijers, twee principiële (en belasting betalende) maar desalniettemin veroordeelde wiettelers uit Bierum. Met hun Stichting Join Us willen ze  nu maar wat graag meedingen naar een legale kweeklicentie!

‘Modelkwekers’ uit Bierum

Het waren zo’n beetje de eerste mensen die het CNNBS-team zondag op Cannabis Bevrijdingsdag tegen het lijf liepen: John en Ines Meijers, ofwel de ‘modelkwekers uit Bierum’ zoals ze ook wel door de media worden genoemd. Tijdens de babbel met het Groningse stel vertelden ze passioneel over het idee dat ze straks misschien wel LEGAAL wiet mogen gaan kweken voor de coffeeshops. Zo ver is het natuurlijk nog niet, maar feit is dat beiden wel mooi hun verhaal mochten doen voor de adviescommissie die het wietteelt experiment voorbereidt.

Over de zaak van de Bierummer wiettelers is zelfs een boek geschreven: Groene Vingers

En dat is toch wel weer opmerkelijk in zekere zin, want John en Ines zijn immers veroordeeld voor hun wietavonturen in het verleden. Toen kweekten ze in alle openlijkheid voor coffeeshops in de regio en ze betaalden zelfs netjes stroom en belasting. Kom daar maar eens om! Maar voor het Openbaar Ministerie uiteraard geen reden om ze niet te vervolgen, met uiteindelijk helaas toch een veroordeling en flinke geldboete (175.000 euro) als gevolg. Dat gebeurde trouwens pas nadat de rechtbank hen had vrijgesproken maar in hoger beroep en bij de Hoge Raad er toch een veroordeling uitrolde…

Over hun modelaanpak kan je op CNNBS meer lezen in de volgende artikelen:

Biologische wiet

De oorspronkelijke zaak van John en Ines dateert uit 2015. Nu, drie jaar later, zijn ze nog steeds actief op het cannabisfront en wel met hun Stichting Join Us. Het is een blauwdruk voor ‘op weg naar een duurzaam cannabisbeleid’.

‘Met onze jarenlange ervaring in de teelt van cannabis en onze liefde voor de plant willen wij ons inzetten voor een eerlijk achterdeurbeleid. Waarbij producent, verkoper en consument tevreden zijn over hun aandeel in deze gesloten keten’, stelt de stichting. Ofwel: goeie en biologische wiet kweken!

Stichting Join Us wil wietlicentie

CNNBS steunt mensen als John en Ines natuurlijk van harte, want het zijn juist cannabisliefhebbers en échte ervaringsdeskundigen die veel te weinig gehoord worden in de hele reguleringsdiscussie. RTV Noord maakte afgelopen week een mooi, kort filmpje over de legale kweekambities van John en Ines Meijers, onder de kop ‘Kabinet vraagt veroordeelde wietkwekers om advies’.

Helaas kunnen we de video niet delen en staat ie ook niet op YouTube, maar als je op onderstaand fragment klikt kan je via de site van RTV Noord dit wellicht legendarische stukje tv – ‘Wij zijn toch de mensen die het kunnen gaan doen en het zou raar zijn als ze ons passeren’ – bekijken:

Oh ja, John en Ines hopen ook van harte dat die vordering van 175.000 euro die nog open staat wegens ‘illegale wietverdiensten’ van tafel gaat als ze worden uitgekozen voor het wietteelt experiment. Laten we dat met ze mee hopen! Woensdag komt de adviescommissie naar buiten met een eerste plan van aanpak, we zijn benieuwd…

[openingsbeeld: videofragment uit reportage RTV Noord]
(advertentie)