(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Herinneren jullie je John en Ines, de wietkwekers uit Bierum die altijd volkomen transparant werkten en daarvoor uiteindelijk een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden kregen? Het lijkt er nu op dat justitie deze ‘modelkwekers’ toch kapot wil maken. Als het aan het OM ligt moeten de twee namelijk 175.000 euro ontnemingsvordering betalen!

Modelkwekers John en Ines

Het was een spraakmakende rechtszaak van John (50) en Ines (40), omdat zij bijna ervoor gezorgd hadden dat netjes wiet kweken door de rechter werd toegestaan. De Bierumers kweeketen jarenlang wiet voor coffeeshops, maar dan wel geheel transparant. Niet alleen teelden ze biologisch, ze jatten geen stroom en betaalden zelfs gewoon belasting over hun wietverkoop. In eerste instantie ging de rechtbank hierin mee (schuldig maar geen straf), maar in hoger beroep werden de twee toch veroordeeld tot 3 maanden voorwaardelijke celstraf, vooral omdat ze met kweken waren doorgegaan nadat er al een inval was geweest. Lees onze berichtgeving hierover nog maar eens terug voor de details: eerst ‘Rechter gedoogt wietteelt!‘ uit oktober 2014 en daarna de teleurstellende uitspraak in hoger beroep van afgelopen september: ‘Principiële’ wietkwekers toch veroordeeld‘.

‘Aan de bedelstaf’

shutterstock_71886328

John en Ines dreigen (financieel) te verzuipen nu hen een geldboete van 175.000 boven het hoofd hangt… [foto: StanOd/Shutterstock]

Tegen de laatste uitspraak is door de advocaten van John en Ines cassatie bij de Hoge Raad in gang gezet. Maar er dreigt een veel groter onheil voor de twee dappere wietkwekers: een ontnemingsvordering van liefst 175.000 euro, geld dat ze met de teelt – illegaal – verdiend zouden hebben! ‘Het telen van wiet is strafbaar en dus moet er worden betaald’, zegt justitie op de website van RTV Noord.

Het lijkt erop dat het OM zo toch keihard wil afrekenen met John en Ines (wat trouwens ook doet vrezen voor die andere principiële wietkweker die nog een forse ontnemingsvordering boven het hoofd hangt, Doede de Jong). Hun advocaat Tim Vis: “Als John en Ines moeten betalen, dan raken ze aan de bedelstaf.”

Uitspraak in januari

Volgens de raadsman hebben de twee ook helemaal niet zoveel geld verdiend aan hun wietteelt, omdat er meerdere invallen zijn geweest door de politie en het stel daarna weer van voren af aan een plantage moest opbouwen, wat zoals we weten behoorlijke investeringen vergt. Advocaat Vis vindt het ook van de zotte dat juist deze twee mensen nu zo gepakt dreigen te worden. Aan RTV Noord vertelt hij: “Wat ons betreft kan het niet zo zijn dat deze twee, die jarenlang hebben geprobeerd om veilig en verantwoord een weg te zoeken uit het gedoogbeleid, tot de bedelstaf worden gereduceerd.”

Of John en Ines inderdaad verzuipen in het financiële moeras bepaalt de rechtbank in januari…

[openingsillustratie: Christos Georghiou/Shutterstock]

 

(advertenties)