(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het was vorig jaar de meest spraakmakende rechtszaak in verband met wiet, maar helaas durft het gerechtshof in hoger beroep de eerder gekozen lijn van de rechtbank niet te volgen. En dus krijgen de ‘nette’ wietkwekers John en Ines toch een straf opgelegd voor hun commerciële wietteelt voor coffeeshops. De lafheid en hypocrisie duren dus voort…

Nog even terug naar vorig jaar: de rechtbank in Groningen legde toen geen straf op aan de ‘principiële’ wietkwekers John en Ines uit Bierum. Die kweekten jarenlang wiet voor de gedoogde coffeeshops in de omgeving, maar op een nette manier: gewoon de stroomrekening betalen, geen geknoei met pesticiden of andere troep, belasting betalen en een complete boekhouding bijhouden. Kortom, zo netjes als maar kan onder het huidige cannabisbeleid!

Legalisering achterdeur

Laf. Eeen ander woord is er eigenlijk niet om de uitspraak van het gerechtshof te omschrijven...

Laf. Een ander woord is er eigenlijk niet om de uitspraak van het gerechtshof te omschrijven…

Die uitspraak betekende feitelijk een soort legalisering van de welbekende achterdeur van de coffeeshops. Tot dan toe kwam de wiet in de shops ‘uit de lucht vallen’, dus heel cannabisminnend Nederland keek vol verwachting uit naar het hoger beroep tegen wietkwekers John en Ines. Woensdag deed het gerechtshof in Leeuwarden uitspraak en die is weer typisch Nederlands: een voorwaardelijke straf om een of andere onbenulligheid waar het eigenlijk helemaal niet om gaat!

Toch straf in hoger beroep

Want de twee principiële kwekers krijgen in hoger beroep drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat ze na een eerste huiszoeking toch verder gingen met het kweken van wiet voor coffeeshops. Volgens het hof hadden ze na deze doorzoeking moeten stoppen om een proefproces uit te lokken. “Een laffe oplossing”, noemde hun advocaat Sydney Smeets het vonnis direct. In een spervuur van twitterberichten laat de raadsman vervolgens zijn teleurstelling blijken. Hij heeft het o.a. over “een papieren werkelijkheid” en een “hypocriet arrest”. En:

s-t

Gemiste kans

Advocaat Smeets heeft natuurlijk gelijk. Door ook in hoger beroep deze twee netjes werkende wietkwekers vrij te spreken, had het Gerechtshof Leeuwarden de unieke kans om een einde te maken aan de volkomen ontspoorde en schizofrene situatie van wiet telen binnen het huidige gedoogbeleid: wel mogen verkopen maar niet kunnen inkopen. Maar helaas, dat is niet gebeurd, waardoor we dus simpelweg blijven aanklooien. Binnen de rechtszalen en zeker bij de achterdeuren van de zeshonderd Nederlandse coffeeshops 🙁

Wil jij het complete vonnis tegen wietkwekers John en Ines nalezen, klik dan HIEROP

(advertentie)