(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Herinneren jullie je de opwinding in cannabisland toen de rechter 2 transparant werkende, commerciële wietkwekers uit Bierum vrijsprak? Zou de teelt dan via de rechter legaal worden? Nou, niet dus. Over de real-life kweekavonturen van John en Ines is nu een boek uit: Groene Vingers!

Netjes kilo’s wiet kweken

Rechter gedoogt wietteelt!‘ schreven we in oktober 2014 toen de rechtbank in Groningen wielkwekers John en Ines vrijsprak, ondanks dat zij kilo’s wiet kweekten voor naburige coffeeshops.

COVR3D_GROENEVINGERS_Beilen1 kopieDe Bierummer wiettelers runden jarenlang hun kwekerij als een bonafide bedrijf. Over hun inkomsten droegen zij belasting af en de hoge energierekening werd netjes betaald. Toen het OM hun zaak aan de rechter voorlegde, oordeelde deze dat hun aanpak paste in het Nederlandse gedoogbeleid en legde de kwekers geen straf op.

Paradox in gedoogbeleid

Later werd dit historische vonnis helaas in hoger beroep afgezwakt en kregen de kweker toch een (formele) straf. Maar hoe dan ook bracht de uitspraak de paradoxen van het Nederlandse gedoogbeleid pijnlijk aan het licht. Want hoe kan het dat bijna zeshonderd coffeeshops wiet verkopen, terwijl de politie ondertussen jacht maakt op iedereen die zich bezighoudt met de productie ervan?

John en Ines in ‘Groene Vingers’

Welnu, over de zaak van John en Ines is van de week een boek uitgekomen: Groen Vingers, geschreven door Neerlandica Marrika van Beilen. Zij woonde en werkte zes jaar in de Verenigde Staten. Toen zij terugkeerde naar Nederland bleek haar huis, dat ze via een makelaar had verhuurd, in gebruik te zijn als een wietplantage. Deze ervaring zette haar aan tot het schrijven van dit boek.

Schermafbeelding 2016-05-26 om 14.04.28

Schrijfster Marikka kwam op het idee nadat er in haar eigen verhuurde huis een wietplantage bleek te zijn gehuisvest

Meer informatie en bestellen

‘Groene vingers legt haarfijn de tegenstellingen in het huidige wietbeleid bloot. Na het lezen van dit boek is maar één conclusie mogelijk: Het is hoog tijd voor gereguleerde wietteelt in Nederland’

– Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid voor D66

Je kan HIER een exemplaar van het boek bemachtigen voor 14,95 euro (de elektronische versie kost 10 euro)

Een interview met de schrijfster op Radio1 is HIER terug te luisteren

Meer RollingStoned berichten over deze roemruchte zaak:

(advertenties)