(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Met een overweldigende meerderheid heeft het Portugese parlement vrijdag een wetsvoorstel aangenomen dat op cannabis gebaseerde medicijnen legaliseert. Dat is natuurlijk fantastisch nieuws voor alle patiënten daar, maar er is ook teleurstelling omdat een eerder onderdeel van de wet het niet gehaald heeft: het recht om thuis zelf wiet te kweken.

Van decriminalisering naar legalisering

Portugal neemt al jarenlang een bijzondere positie in, nadat het land in 2011 in één keer besloot om alle (!) drugs te decriminaliseren, van wiet tot heroïne. Een hoop ellende met die laatste harddrug was toen trouwens de reden om in actie te komen: voortaan stond straffen van gebruikers niet meer centraal, maar behandeling vanuit het standpunt van volksgezondheid.

Ondertussen stond de wietwereld niet stil, maar de wet in Portugal wel. Canadese bedrijven zoals Tilray hebben er inmiddels al wietplantages opgericht, om met de productie van mediwiet de lucratieve Europese markt te bedienen. Hoogste tijd dus dat ook de Portugezen zelf van decriminalisering naar legalisering gingen, hetgeen nu op een haar na dus gebeurd is – alleen de krabbel van president Marcelo Rebelo de Souza moet nog onder het aangenomen wetsvoorstel van vrijdag.

Perfect wietklimaat

Slechts één partij, de centrumrechtse CDS-PP, stemde niet  in met het plan om cannabismedictatie vrij te geven voor de behandeling van chronische pijn (hallo Nederlandse huisartsen!), posttraumatisch stresssyndroom, de bijwerking van kankertherapie en nog enkele andere ziekten (o.a. epilepsie, MS).

Portugal geeft mediwiet vrij en dat doen ze niet alleen uit gezondheidsoogpunt maar ook omdat het land graag wat knaken verdient met de export van wiet binnen de EU… [foto: Tunatura/Shutterstock]

Alle medicinale cannabisproducten hebben straks een licentie nodig van het reguleringsorgaan Infarmed, de organisatie die vorig jaar dus toestemming gaf aan de Canadezen om een wietkwekerij te bouwen in Portugal waar planten voor de export worden geteeld met een hoog THC-percentage. Aan het klimaat zal het in ieder geval niet liggen, want Portugal heeft milde winters en warme zomers met veel zonnige dagen het hele jaar door. Niet voor niks wordt het land wel vergeleken met Californië, ook al zo’n ideale stek om buiten of in kassen steengoeie wiet te laten groeien en bloeien.

En het gaat hier niet om een paar knikkertjes mensen: men schat de Europese medicinale cannabismarkt in op een tiental miljoen patiënten die jaarlijks goed zijn voor een omzet van 30 tot 40 miljard euro.

Thuisteelt kind van de rekening

En in tegenstelling tot de achterlijke Nederlandse Vereniging van Huisartsen in Nederland, die alleen nog bij mensen die aan het sterven zijn wiet wil voorschrijven, zijn de artsen in Portugal warm voorstander van de verstrekking van cannabis als medicijn.

Alleen die thuisteelt, dat blijft buiten Noord-Amerika toch een heikel punt blijkbaar. Want het zijn met name de verenigde artsen geweest die bij monde van voorzitter Miguel Guimaraes ervoor gezorgd hebben dat dit onderdeel van de nieuwe wet – die door de het Linkse Blok is ingediend – er weer uitgehaald is…

Jammer en onbegrijpelijk, maar verder is deze verregaande legalisering van mediwiet in Portugal natuurlijk fantastisch nieuws.

[openingsbeeld: Lukasz Stefanski/Shutterstock]
(advertenties)