(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Jawel lieve mensen, het is eindelijk weer zover: het buitenwiet seizoen begint officieel over 2 weken dus ontkiem nu vast binnen je wietzaden. En mogen we je daarvoor autoflower wietzaden aanraden? Wanneer je die namelijk in de volle grond van je tuin laat groeien, kweek je het makkelijkst en snelst een flinke voorraad heerlijke buitenwiet. Dit is alles wat je moet weten.

Je moet buitenwiet kweken vooral niet te moeilijk maken, en gebruik maken van het kweekgemak dat moderne autoflower wietzaden te bieden hebben. Kies, in plaats van een ellenlange levenscyclus van niet autoflowers die aan het einde van de zomer de kans lopen om door het natte najaar aan schimmel verloren te gaan, dit jaar voor gemakkelijke en snelle autoflowers. Door die direct in de volle grond van je tuin te kweken maak je het jezelf zo makkelijk dat je eigenlijk weinig meer hoeft te doen.

De zomer van 2018 wordt geweldig met een stuk of vijf automatisch bloeiende wietplanten. Er is een enorme keus aan heerlijke soorten en omdat autoflowers de laatste jaren steeds beter geworden zijn, hoef je ook qua opbrengst niets in te leveren.

Laat autoflowers nu ontkiemen zodat ze van de zonnigste maanden van het jaar kunnen profiteren. Foto: Yarygin, Shutterstock

Ontkiem nu

Gemakzuchtige kwekers kunnen met autoflowers buiten uitstekende wiet kweken, zonder ook maar een druppel te zweten. Zeker wanneer je ze in de volle grond laat groeien heb je er geen omkijken naar. Begin daarvoor deze maand met het ontkiemen van autoflower wietzaden. Omdat autoflower wietplanten gemiddeld slechts een maand of drie nodig hebben om van zaad tot oogst te komen, zullen ze daardoor tijdens de mooiste maanden van het jaar leven. De zomerzon zorgt dan voor een geslaagde bloeifase waarin autoflowers goed kunnen afrijpen.

Gemakzuchtige kwekers kunnen met autoflowers buiten uitstekende wiet kweken, zonder ook maar een druppel te zweten

Ontkiemen van autoflower wietzaden gaat natuurlijk hetzelfde als ‘gewone’ wietzaden. Je kunt ze tussen watten laten ontkiemen, in een glas water of direct in de grond stoppen, maar het snelste en makkelijkste gaat ontkiemen op deze 100% succesvolle methode: in een nat koffiefilter in een plastic zakje.

Verpotten

Wanneer autoflower wietzaden eenmaal ontkiemd zijn, is het belangrijk dat je ze zo snel mogelijk in de grond stopt. Nog niet meteen in de volle grond maar laat ze eerst een week of twee in een klein potje met een diameter van ongeveer 7 centimeter groeien. Prik met een satéprikker een klein gaatje in de aarde. Pak de uitgekomen zaden één voor één met een theelepeltje op, en laat ze met het worteltje naar beneden in het gaatje zakken.

Na twee weken in een klein potje, kun je je autoflower in de volle grond zetten. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Zorg ervoor dat de aarde in de potjes vochtig blijft en zet ze buiten in het licht. Zet ze bij slecht weer en ’s nachts binnen maar laat ze voor de rest van de tijd zoveel mogelijk buiten in de zon staan. Binnen twee weken zullen het kleine plantjes zijn en kun je ze in de volle grond van je tuin verder laten groeien.

Kweekgemak in de volle grond

In de volle grond is het kweken van autoflowers (en andere wietplanten) verreweg het gemakkelijkst. Omdat de wortels hierin alle ruimte hebben, zullen je autoflowers lekker groot worden. De wortels groeien zo diep en ver, dat ze altijd voeding en water genoeg hebben. De eerste week nadat je de jonge autoflowers in de volle grond hebt gezet, moet je nog opletten dat ze genoeg water hebben maar vervolgens heb je geen omkijken meer naar je wietplanten.

De wortels groeien zo diep en ver, dat ze altijd voeding en water genoeg hebben

In de volle grond verpotten is makkelijk: schep de aarde om en haal het kleine autoflowertje uit zijn kleine potje. Hou het plantje daarvoor met je ene hand ondersteboven, met het plantje voorzichtig tussen je wijs- en middelvinger. Knijp met je rechterhand in het potje zodat de kluit loskomt. Vervolgens graaf je de kluit in de omgeschepte aarde in. Zorg ervoor dat de twee kleine ronde lobblaadjes net boven de grond uitsteken, de rest mag ingegraven worden.

Kies een lekkere zonnige plek in je tuin om de autoflowers te laten groeien. Omdat ze in de volle grond staan, kun je ze tussendoor niet verplaatsen maar dat is ook niet nodig. Je hebt in de zomermaanden met autoflowers namelijk niet te maken met veel regen of koude temperaturen dus je hoeft de planten ook niet tussendoor binnen te zetten. Verduisteren is ook nergens voor nodig want bloeien doen autoflowers toch wel.

Buiten in de zomermaanden in devolle grond, kunnen autoflowers groot worden en goed afrijpen. De natuur doet het meeste werk voor je. Foto: Steve Photography, Shutterstock

Kijk uit voor beestjes

Eigenlijk is dit alles wat ervoor nodig is wanneer je in de volle grond autoflowers kweekt. Je hoeft de planten nauwelijks te verzorgen maar alleen op te letten dat er geen ongedierte op komt. Wanneer de planten in het begin nog klein zijn, kunnen slakken een bedreiging vormen. Met kopertape kun je een barrière voor slakken maken om ze tegen te houden. Je kunt ze ook vangen met biervallen maar in de meeste gevallen volstaat het om gewoon dagelijks goed op te letten en alle slakken die je eventueel ziet, weg te halen.

Wanneer je de grond in je tuin goed hebt omgeschept, kunnen autoflowers explosief snel groeien. Totdat de planten bloeien heb je er nauwelijks omkijken naar, maar in de bloeifase krijgen autoflowers dikwijls te maken met bladluizen. Let in de bloeifase dus goed op en inspecteer vooral ook de onderkant van de bladeren. Zie je bladluizen dan kun je ze afspoelen met de tuinslang.

Meestal is er bij overlast van bladluizen ook een mierennest in de buurt. Bladluizen en mieren leven namelijk vaak in symbiose met elkaar. De mieren ‘melken’ als het ware de bladluizen omdat die een zoetige substantie uitscheiden. Ze dragen de bladluizen als dank de planten in. Ga dus op zoek naar het mierennest en bestrijdt die. Je kunt kokend water in de ingang van het nest gieten of mieren lokdoosjes plaatsen.

In augustus rest je alleen nog om je autoflower wietplanten te oogsten, drogen en laten rijpen voor een betere smaak. Veel autoflower kweekplezier!

(advertentie)