(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Maart staat voor de deur en is een uitstekend moment om een goede wietsoort voor buiten te kiezen, en alvast te bestellen. Welke wietsoorten je uiteindelijk selecteert is aan jou maar kies zorgvuldig want je buitenkweeksucces hangt er voor een groot deel vanaf. Zó maak je de juiste keuze.

Wietplanten kunnen, met een beetje hulp van een paar groene vingers zo’n beetje overal ter wereld groeien. Over de hele wereld zijn dan ook inheemse populaties ontstaan maar niet iedere wietsoort is geschikt voor het natte klimaat van de lage landen. Maar gelukkig hebben zadenbedrijven goede buitenwietsoorten ontwikkeld die ook in ons klimaat goed gedijen en een heerlijke oogst kunnen opleveren.

Extreem koude klimaten

Het klimaat waarin je buiten wiet wil kweken is een belangrijke factor bij het kiezen van een geschikte wietsoort. Gelukkig is ons klimaat – een gematigd zeeklimaat – niet het meest extreme klimaat waar wietplanten kunnen groeien. Maar iemand die in het uiterste noorden van het noordelijk halfrond of het uiterste zuiden van het zuidelijk halfrond woont – in een boreaal of subpolair klimaat – heeft wat wietsoorten betreft een zeer beperkte keus. Hoe verder je van de evenaar woont, des te korter de zomer en hoe korter de bloeifase van een geschikte wietsoort mag duren.

Gelukkig is ons klimaat – een gematigd zeeklimaat – niet het meest extreme klimaat waar wietplanten kunnen groeien

Daarnaast is voor veel cannabissoorten in zulke extreme klimaten zelfs in het hartje van de zomer de temperatuur voortdurend te laag. De meeste wietsoorten hebben voor een goede vegetatieve groei een constante warme temperatuur nodig. Maar maak je daarover in Nederland en België niet al teveel zorgen; zelfs in Scandinavië op 67° noorderbreedte hebben mensen met succes wiet gekweekt.

Het aantal geschikte commerciële wietsoorten voor klimaatzones in het verre noorden en zuiden is helaas beperkt maar ze bestaan wel. Deze soorten, zoals Hindu Kush Automatic en Early Skunk voltooien hun groeicyclus zeer vroeg en zijn geteeld om regen, vorst en kou te weerstaan.

Early Pearl, een sativa dominante wietsoort die in het Nederlandse klimaat goed buiten gekweekt kan worden. Foto: Sensi Seeds

Buitenwiet voor de lage landen

Voor een koel gematigd klimaat als het onze is de keus ook redelijk beperkt maar zullen de resultaten veel beter zijn dan die van kwekers in het uiterste noorden of zuiden. De temperatuur en de zomerse omstandigheden zijn een stuk gunstiger. In ons koele gematigde klimaat is de temperatuur tegen half of eind oktober vaak te laag om met succes de bloeiperiode te voltooien. Wietsoorten met een korte bloeifase zijn daarom gewenst maar door wietplanten tijdig te verduisteren kunnen ook wietsoorten met een langere bloeifase op tijd geoogst worden.

Een warm gematigd klimaat zoals dat van Zuid-Europese landen is de ideale omgeving voor het grootste deel van de wietsoorten. Het klimaat wordt hier gekenmerkt door een lange, zonnige zomer en een milde winter en door de seizoensvariatie in de lengte van de dagen krijgen de planten een duidelijk teken om te beginnen met bloeien wanneer de lengte van de dagen afneemt. In deze regio’s blijft de temperatuur gewoonlijk tot november of zelfs begin december gunstig voor de productie van bloemen, zodat een lang bloeiende sativa-dominante soort haalbaar is en een indica-dominante soort het zelfs uitmuntend goed doet. Geschikte wietsoorten zijn bijvoorbeeld Early Pearl of Guerrilla’s Gusto.

Wietsoorten voor een tropisch klimaat

Je zou misschien denken dat wiet in een tropisch klimaat nog het beste gedijt maar dat is niet helemaal het geval. In de tropen en dicht bij de evenaar beperken te hoge temperaturen en het gebrek aan seizoensvariatie in de daglengte de keuze voor de buitenkweker. Hoe dichter bij de evenaar, des te moeilijker het wordt om een gematigde soort te telen en te laten bloeien. Zo’n wietsoort heeft in de zomer lange dagen nodig en een duidelijke afname van lichturen om de bloei op te wekken.

In de tropen en dicht bij de evenaar beperken te hoge temperaturen en het gebrek aan seizoensvariatie in de daglengte de keuze voor de buitenkweker

Bij een constante lichtcyclus met nachten van 10 uur of langer, begint een gematigde soort te bloeien. Een teler met een broeikas kan extra belichten tijdens de groeifase. Als dit mogelijk is, kan uit aanzienlijk meer soorten, waaronder de gematigde variëteiten, gekozen worden. Wietsoorten die tegen een hogere temperatuur tijdens de bloeiperiode kunnen, doen het waarschijnlijk wel beter.

Wanneer een teler in een tropisch klimaat geen extra verlichting tijdens de vegetatieve periode kan gebruiken, kan hij zich beter richten op tropische landrassen en commerciële hybriden die zeer sativa-dominant zijn. Deze soorten zijn gewend aan een lange, langzame vegetatieve periode bij een lichtcyclus van ongeveer 12/12 en beginnen met bloeien wanneer de plant volwassen is. Door het aantal donkere uren door verduistering tot tien of meer uit te breiden, kan de bloei bij zo’n soort ook vervroegd worden opgewekt. Voordat de plant de enorme omvang krijgt die tropische soorten vaak bereiken. Durban en Jamaican Pearl zijn wietsoorten die kwekers rond de evenaar buiten goed kunnen kweken.

Schimmelresistentie

Behalve temperatuur en daglengte is de luchtvochtigheid een zeer belangrijke factor. Twee locaties op dezelfde breedtegraad kunnen door een verschil in neerslag, enorm van elkaar verschillen. Op het noordelijk halfrond liggen de natste zones over het algemeen langs de westkust van een landmassa, terwijl deze zones op het zuidelijk halfrond meestal langs de oostkust liggen.

Dit komt door de richting van de heersende wind, die vocht vanaf de oceaan naar het land meevoert. Er bestaan uitzonderingen op deze regel. Zo is het oosten van de VS meestal natter dan het westen, doordat de zeestroom van noord naar zuid ervoor zorgt dat de Stille Oceaan op dezelfde breedtegraad kouder is dan de Atlantische Oceaan, die door een stroom van zuid naar noord vanaf de evenaar wordt opgewarmd.

Een wiettop met meeldauw, een veel voorkomende schimmel op wietplanten in een vochtig klimaat. Foto: kitschinc, Shutterstock

Over het algemeen geldt dat hoe dichter je bij de zee bent, des te groter de kans dat er een vochtig klimaat heerst. Het binnenland van een landmassa is waarschijnlijk droog, vooral bij een groot continent als Afrika of Eurazië. Ook in ons klimaat is het zeer aan te raden om een wietsoort te kiezen die goed tegen schimmels kan.

Autoflower wietsoorten

Naast fotoperiode wietsoorten die beter of juist minder geschikt zijn voor een bepaald klimaat, zijn er tegenwoordig ook veel uitstekende autoflower wietsoorten. Zulke wietsoorten bloeien onafhankelijk van de daglengte en bieden daarmee een oplossing voor kwekers in koele natte klimaten of klimaten waar geen duidelijke seizoenswisseling is.

Omdat autloflower wietsoorten een vaste levenscyclus hebben, hoef je geen rekening te houden met de bloeifase en heb je zelfs in de extreemste klimaten behoorlijk veel soorten om uit te kiezen

Autoflowers hebben een levenscyclus van ongeveer drie maanden en kunnen in ons klimaat dus in de mooiste maanden van het jaar gekweekt worden. Omdat ze vanzelf in bloei gaan zijn ze rijp voor de oogst, voordat de natte herfst voor schimmelproblemen zorgt. In tropische klimaten bloeien ze ongeacht de daglengte. Autoflower wietsoorten worden door veredeling door zadenbedrijven ook steeds potenter en groter van stuk.

Omdat autloflower wietsoorten een vaste levenscyclus hebben, hoef je geen rekening te houden met de bloeifase en heb je zelfs in de extreemste klimaten behoorlijk veel soorten om uit te kiezen. Tegenwoordig is er van bijna iedere wietsoort wel een automatisch bloeiende variant.

[Dit is een aangepast artikel dat eerder verscheen op het blog van Sensi Seeds. Openingsfoto: Canna Obscura, Shutterstock]
(advertentie)