(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Helaas is er dan toch een Nederlandse cannabisdode te betreuren. Donderdag maakte het parket in het Belgische Brugge bekend dat afgelopen weekend de 26-jarige Bob D. uit Amsterdam na het eten van spacecake om het leven is gekomen, nadat ie ‘hallucinerend’ van 7-hoog uit een raam viel… 

Drama aan de Vlaamse kust

Het bizarre voorval is natuurlijk koren op de molen van media die niet bepaald als cannabisvrienden te boek staan, zoals De Telegraaf. Dat ruimde in de papieren krant donderdag een halve pagina in om over het ongeluk met ‘hasjcake’ te berichten. Maar ook de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws weet er wel raad mee, getuige de gruwelkop; ‘Nederlander (26) eet spacecake op en sterft na val uit raam flatgebouw op zeedijk Oostende‘. Of Het Nieuwsblad, dat met nog meer details komt in hun kop ‘Toerist eet volledige spacecake op en valt naakt van zevende verdieping aan dijk van Oostende‘. Watskeburt?

Cake is geen joint

Afgelopen weekend gingen drie Nederlandse jongemannen voor een weekendje vertier en plezier naar de Belgische kustplaats Oostende. Daar in een appartementencomplex  aan de Albert I-Promenade, genaamd La Regence, ging het zaterdagmiddag mis. De vrienden besloten om cannabis te gaan gebruiken, een voornemen waar op zich natuurlijk niets mis mee is. Maar omdat Bob in tegenstelling tot zijn 2 makkers niet wilde roken, hadden die voor hem een spacecake gebakken. Iedereen tevreden zou je zeggen.

Maar hoewel afkomstig uit cannabis capitol Amsterdam en toch ook alweer 26 jaar oud, wist Bob blijkbaar niet dat je een stief uurtje moet wachten voordat je het psycho-actieve effect van cannabis voelt als je die eet. Dan gaat alles namelijk via de spijsvertering, en niet door de longen die veel sneller het gewenste effect uit de THC kunnen peuren.

Hele spacecake op

Hoe dan ook, omdat Bob niks merkte van de spacecake at hij maar door en door, net zolang tot de hele spacecake (!) in zijn maag zat, zo verklaarden zijn makkers. Tja, dat is vragen om problemen. Niet alleen is het effect van één plak spacecake vaak al heftiger dan dat van een vergelijkbare joint, laat staan als je een complete cake verorbert…

Het eten van cannabis is in principe natuurlijk gezonder dan het roken van een joint, maar dan moet je wel weten wat je doet… [beeld: Atomazul/Shutterstock]

Wat het er allemaal niet beter op maakt is dat Bob in eerste instantie in slaap kukelde en zijn 2 maten – die blijkbaar ook geen sikkepit verstand van de effecten van spacecake hadden – hem achterlieten in het appartement. Met verschrikkelijke gevolgen dus, want toen zij rond acht uur ’s avonds weer terug naar hun accommodatie kwamen, stond er een ambulance voor de deur. Bob was tijdens hun afwezigheid naar beneden gesprongen/gevallen, vanaf de zevende verdieping.

Psychose door (te veel) wiet

En inderdaad naakt. Bob kwam terecht op de binnenplaats van Ristorante Marina, waar de chef-kok Randy Degroote de Nederlander vond. De Vlaamse kok probeerde nog te reanimeren. ‘Hij had nog een hartslag, maar die was te zwak om hem erdoor te krijgen’, vertelt hij tegen de Belgische media. Het mocht niet meer baten, de Amsterdammer was dood, dood door spacecake of beter gezegd door een idiote hoeveelheid spacecake en (helaas) te weinig kennis van zaken van zowel Bob als zijn 2 vrienden (die tenslotte die cake bakten).

Toxicoloog Jan Tytgat, een in Vlaanderen bekende wetenschapper die trouwens voor legalisering van cannabis is, verklaart in de kranten hoe iemand in een psychose kan komen door te veel wiet (iets dat gelukkig slechts heel sporadisch voorkomt). ‘Mensen onder invloed van hallucinogenen kunnen zich defenestreren. Dat is bijna een medische term geworden om aan te geven dat ze zich letterlijk uit het venster gooien. Die mensen denken dat ze gewoon de deur uitstappen op het gelijkvloers. Omdat ze niet meer beseffen dat het om het raam van de zevende verdieping gaat.’

Politie-onderzoek

De politie en het parket in Vlaanderen zijn dezelfde mening toegedaan. Volgens de politiearts was de THC-waarde in zijn bloed zo hoog dat er ‘visuele en auditieve hallucinaties, acute psychose en verlies van inzicht in tijd en ruimte’ hebben kunnen optreden.

Uiteraard loopt er nog een onderzoek naar dit verschrikkelijke spacecake-drama met noodlottige afloop. De twee vrienden van de overleden Bob zijn in eerste instantie ook 48 uur vastgehouden, te meer daar ze niet direct ‘dezelfde verklaring’ aflegden. Inmiddels zijn ze vrijgelaten.

Spacecake tips

Laten we het nog maar eens duidelijk zeggen: wanneer je cannabis – wiet of hasj – eet, dan duurt het een stuk langer voordat je het effect merkt (drie kwartier tot ruim een uur is volstrekt normaal), en dat effect kan ook nog eens behoorlijk heftig zijn vergeleken met blowen/verdampen. Vreet dus NOOIT een hele spacecake in je eentje op.

CNNBS schreef eerder al een artikel over wat je kan doen om een overdosis te voorkomen, doe er je voordeel mee:

* 9 tips tegen een spacecake overdosis

[openingsfoto:  Roxana Gonzalez/Shutterstock]
(advertenties)