(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Uit onderzoek van de universiteit van Miami blijkt dat mensen die dagelijks cannabis consumeren een gemiddeld 3 procent lagere body mass index (BMI) hebben dan soortgenoten die wiet laten liggen. Daarmee verdwijnt het wijdverbreide misverstand dat je van blowen vreetkicks krijgt en dus ook sneller dik wordt naar het rijk der fabelen!

The munchies

“Het is een populaire gedachte dat mensen die wiet gebruiken the munchies  krijgen en dus dat ze dan een hoop gaan eten en hun gewicht toeneemt, maar wij hebben vastgesteld dat dit niet noodzakelijkerwijs het geval is”, verklaart onderzoeker Isabelle C. Beulaygue van de University of Miami. Het onderzoek is gepubliceerd in het septembernummer van het vakblad Journal of Mental Health Policy and Economics.

Vrouwen en mannen

shutterstock_129855080

Zo moet het dus niet mensen als je op gewicht wil blijven… [beeld: Tony Oshlick/Shutterstock]

In deze studie keken de wetenschappers naar meer dan 13.000 volwassenen in de leeftijd tussen 18 en 26 jaar. Ze noteerden hun lichaamsafmetingen om de body mass index (BMI) te berekenen en controleerden de deelnemers op hun cannabisgebruik. Zes jaar later, toen de deelnemers tussen de 24 en 32 jaar waren, keken de onderzoekers opnieuw naar wietgebruik en BMI.

De researchers ontdekten dat de BMI van vrouwen die dagelijks wiet rookten gedurende de studie 3,1 procent lager is dan van de vrouwen die geen cannabis gebruikten tijdens deze jaren. Bij blowende mannen bleek de BMI 2,7% lager te zijn dan bij niet-blowende mannen.

 

Eerdere onderzoeken

In het verleden is er ook al onderzoek gedaan naar wiet en gewicht en dat leverde toen gemengde resultaten op. Zo was er in 1988 een (kleinschalig) experiment waarin proefpersonen 13 dagen in het laboratorium moesten verblijven en de helft van de dagen 2 tot 3 placebo sigaretten kregen en de andere helft 2 tot 3 joints om te roken. Tijdens de wietdagen bleken ze toen 40% meer calorieën te consumeren en 3 kilo aan te komen. Wat ze die arme mensen toen te vreten hebben gegeven weten we niet, maar in 1 week 3 kilo aankomen is wel heel erg veel.

shutterstock_309675335

En zo moet het dus wel mensen als je op gewicht wil blijven… [beeld: Tony Oshlick/Shutterstock]

Een meer recente studie, in 2014 gepubliceerd in vakblad Clinical Neuroscience, suggereert dan weer wel een verband tussen wietgebruik en een lagere BMI.

Andere lifestyle factoren

Eén van de sterke punten (naast het aantal mensen dat is onderzocht) van het nieuwe onderzoek in Miami is dat de researchers de data hebben gecontroleerd op diverse factoren van iemands lifestyle die normaal gesproken effect hebben op het gewicht: dieet, beweging en sporten en alcohol consumptie bijvoorbeeld. Maar zelfs na correctie bleef de link tussen wiet en lager gewicht bestaan.

Cannabis tegen overgewicht

Natuurlijk gaat het de wetenschappers te ver om cannabis als een nieuw afslankmiddel aan te prijzen, het blijft Amerika tenslotte. De nieuwe studie bewijst in hun ogen niet dat het roken van wiet helpt om af te vallen of om te voorkomen dat je dik(ker) wordt. Het toont ‘slechts’ aan dat er een verband is tussen cannabisgebruik en lagere BMI, aldus onderzoeker Beulaygue tegenover Live Science.

Helemaal zeker van de oorzaak van dit verband zijn ze in Miami nog niet. Eerder onderzoek heeft echter aangetoond dat het wellicht zo is dat regelmatige cannabisgebruikers sneller bloedsuikers afbreken, wat er op zijn beurt voor zorgt dat je minder snel kilo’s erbij krijgt, aldus de Amerikanen.

Maar goed, als zij het niet zeggen, doen wij het wel: wiet houdt je slank! En dat is toch mooi meegenomen in deze tijden van obesitas epidemie en zo!

[openingsfoto: Barry Blackburn/Shutterstock]

 

 

(advertenties)