(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Menigeen moet er niet aan denken om op zijn  83ste nog te werken, maar niet iedereen heeft het pensioen op orde. Enter een stokoud vrouwtje in Kenia, dat dagelijks de straat op moet om daar bananen te slijten. Maar tot ieders verbazing blijken de gele vruchten slechts een dekmantel voor een mobiele wiethandel! 

 

Rolls of bhang

Over naar Kenia dus, een voormalige Britse kolonie in Oost-Afrika waar ze bepaald niet dol zijn op cannabis. Zo veroordeelde de rechtbank in Nyeri County – waar zich ook de geschiedenis met onze 83-jarige dealer afspeelt – in mei een vrouw van middelbare leeftijd tot liefst 30 jaar gevangenisstraf vanwege ‘peddling marijuana’.

Terug naar vorige week, toen het oude vrouwtje zich zoals gewoonlijk op straat in Nyeri town vertoonde met haar bananen. Maar plots werd de fruitverkoopster overmeesterd door rechercheurs en lokale ambtenaren. De mannen kwamen niet voor een verfrissende banaan, maar wel voor haar ‘rolls of bhang’.

Bejaarde vrouw lid van criminele organisatie

En nee, dat is geen lokale Keniaanse lekkernij. Bhang is namelijk een ander woord voor… wiet, een term die is overgewaaid uit India. En in de tas van het zich apelazerus geschrokken vrouwtje vonden de mannen inderdaad wat ze zochten: rollen wiet, of beter gezegd joints!

De bejaarde vrouw blijkt het vaker, zo niet op dagelijkse basis te doen: vermomd als bananenverkoper wiet dealen.

Lokale media weten te melden dat de autoriteiten haar ervan verdenken lid te zijn van een heus ‘syndicaat’. ‘Aangenomen wordt dat jonge mannen en vrouwen betrokken zijn bij de mobiele handel en dat ze hun stash kregen van de aangehouden vrouw’, aldus de nieuwssite Kenyans.

Nooit meer uit de bak

Nou moeten we niet denken dat dit arme oude vrouwtje hier alleen een slachtoffer is, dat haar karige – of in het geheel niet bestaande – pensioentje wil aanvullen. Naar verluidt gebruikte ze namelijk haar bloedeigen zoon als tussenpersoon, om ‘haar bij te staan in de bevoorrading van het verboden product’.

Nog dezelfde week is onze krasse knar voorgeleid voor rechtbankpresident Nelly Kariuki. Zij mag het levenseinde van de verdachte bananendealer bepalen. Letterlijk, want de straf voor bhang hangt af van wat je ermee doet: verkopen of zelf oproken.

Vooralsnog gaan de aanklagers van het eerste uit, en zoals we al aanstipten kan dat idioot lange celstraffen opleveren in Kenia. En als je dan al 83 lentes hebt meegemaakt zijn de vooruitzichten niet echt florissant te noemen…

[openingsfoto: FGunn/Shutterstock]
(advertenties)