(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoe breng je marihuana en voedsel samen in Colorado? Chefkok Chris Lanter van het restaurant Cache Cache in Aspen geeft het antwoord. Geen kwestie van groen bij je biefstuk met pepersaus pleuren; het wietaroma moet aansluiten op de smaak van het gerecht. Dat is nog eens high cuisine! Maar Lanter heeft het door overheidsbemoeienis moeilijk.

visje wietWietfreaks hebben 250 dollar neergelegd voor een kookdemo van Lanter, met het uitzicht op een weekend lang wiet en lekker eten, maar staats- en stadsregels gooien roet in het eten door het verbieden van ‘openlijk en publiek’ gebruik. Zelfs bij privé-evenementen die worden georganiseerd door bedrijven met een officiële cannabislicentie. Er was daarom geen echte wiet bij het evenement. Dat was toch de hele essentie?

Moeilijk te organiseren

Inmiddels gaat high cuisine in Colorado verder dan wietbrownies. Kookboeken, hartige maaltijden en diepvriesmaaltijden met marihuana vliegen over de toonbank. Maar het organiseren van een sjiek diner is moeilijk en leid tot allerlei gemengde resultaten. Recreationeel en/of medicinaal gebruik is nu legaal in 23 staten en Washington D.C., maar elke staat verbiedt nog steeds openbaar gebruik en verkoop van cannabis door de horeca.

Einde van het beleid?

Is het legaliseringsbeleid van Colorado ten dode opgeschreven? Het is nu bijna een jaar geleden, maar de autoriteiten in Denver lijken er niks van te willen weten (op het heffen van belastingen na dan). Ze gebruiken allerlei vergunningen en wetten om mensen aan te klagen of te beboeten die privéfeestjes houden waar cannabisvoedsel wordt geserveerd. In Colorado Springs en omgeving is de politie bezig met het sluiten van ‘smoke-easy’s’, privéclubs die marihuanagebruik toestaan. “Er is zo veel interesse en potentie hier, maar iedereen is bang om het te doen”, zegt chef-kok Lanter. Het is bijna onmogelijk om evenementen buiten je eigen huis te organiseren. Veel chefs die met cannabisvoedsel bezig zijn, willen niet te veel details hierover geven. Ook Lanter niet.

Gesaboteerd

Maar ook anderen hebben last van de dubbelzinnigheid van het wietbeleid. Joel Schneider is directeur van de MaryJane Group, die twee wietvriendelijke hotels heeft. “Wij willen klanten samenbrengen en afstand nemen van de stereotype ‘pot foods'”. De cannabis in zijn hotel gaat alleen naar betalende klanten boven de 21. Pogingen van hem om meer evenementen te organiseren zijn echter gesaboteerd door de politie.

Heuse gastronomie

Gelukkig is er nog een aantal positieve denkers. Marcy DiSalvo, die in 1983 bij de eerste Food & Wine Classic in Aspen was, is ook aanwezig bij de Cannabis Grand Cru, het evenement van Lanter. Marcy ziet overeenkomsten tussen beide evenementen. “Het is in principe hetzelfde, een paar honderd mensen die samen komen en die van eten houden. Dit is classy, op de juiste manier. Dit is niet een bende stoners bij elkaar, dit gaat over gastronomie.”

(advertentie)