(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Foutjes maken we allemaal maar een gewaarschuwd mens telt niet voor niets voor twee. Tijdens de bloeifase maakt een wietplant heerlijke toppen, maar dan moet je de volgende veel gemaakte fouten natuurlijk niet maken. 

Verbrande toppen

In de eerste weken na het aanpassen van het lichtregime naar 12 uur (12 uur licht, 12 uur donker) groeien de meeste wietplanten hard door! Deze groeispurt is bij de meesten wel bekend, maar sommige soorten blijven ook zelfs na deze spurt nog doorgroeien. Het komt vaak voor dat wietplanten binnen dichter en dichter bij de lampen groeien. Omdat het geleidelijk gaat heeft de kweker vaak niet in de gaten dat het veel te heet wordt voor de kostbare toppen. Zorg daarom altijd voor genoeg ruimte tussen de lamp en de bovenkant van de planten.

burned buds

Zorg voor genoeg ruimte tussen de lamp en de bovenkant van de planten, anders kun je ze verbranden.

Verkeerde pH waarde

Verreweg de meeste kweekproblemen zijn terug te herleiden naar een verkeerde pH-waarde. Bij het hydrologisch kweken is een goede pH waarde zelfs van cruciaal belang, maar ook bij de teelt op aarde is de pH waarde van grote invloed op het functioneren van de plant. Als je problemen hebt, check dan altijd eerst de pH waarde (in dit artikel van Green Candy kun je lezen hoe). pH problemen kunnen gekreukte of opkrullende bladeren veroorzaken of tal van problemen die lijken op problemen met voeding. Een verkeerde pH zorgt er namelijk voor dat een plant geen voedingstoffen kan opnemen.

pH-meststoffen

Opneembaarheid van verschillende meststoffen bij bepaalde pH waardes.

Wiet met zaad

Let, vooral als je met gefeminiseerd zaad werkt, in de bloeifase goed op eventuele mannelijke bloei in de toppen. Herma’s kunnen er op twee manieren uitzien: ze kunnen mannelijke takken hebben, of een enkel mannelijk bloempje tussen de toppen. Vooral dit laatste kun je gemakkelijk over het hoofd zien. Let er goed op of er niet ergens een soort banaanvormig bloempje groeit en verwijder hem direct voordat ie open gaat en je toppen bezwangert! Voor de zekerheid moet je wellicht de hele top verwijderen, aangezien een enkele mannelijke bloem je hele oogst kan verpesten.

Zie je mannelijke bloemen zoals deze aan je plant dan is het een hermafrodiet.

Zie je mannelijke bloemen zoals deze aan je plant dan is het een hermafrodiet of een mannelijke plant.

Overdosis

Voed je planten net genoeg, liefst zo weinig mogelijk zonder dat er tekorten optreden. Maar zeker niet te veel! En onthoud dat een overdosis organische voedingsstoffen zoals wormenmest of guano, net zo schadelijk is voor je plant. De toppen gaan er belabberd van smaken, vooral als je in de allerlaatste fase te veel voedt. Voer nooit je EC waarde op zonder eerst zeker te weten dat pH geen probleem veroorzaakt, en doe zelfs dan rustig aan met de voeding. Aan het eind van de bloeifase is het gebruikelijk dat bladeren langzaam vergelen, dit betekent dus niet dat je een tekort hebt en moet bijvoeden. Daarnaast is het zo dat, naarmate de bloei vordert, wietplanten steeds minder voeding nodig hebben.

Ge

Ge

Spoelen

Om zo weinig mogelijk chlorofyl in je toppen te hebben (dat smaakt vies) moet je in de laatste twee weken voor de oogst spoelen. Dat betekent dat je de planten alleen nog afgezuurd water geeft, maar geen voedingsstoffen. Het zal de smaak en geur van je wiet ten goede komen, vooral als je je schuldig hebt gemaakt aan teveel voeding geven.

airdome buds

Spoel wietplanten aan het eind van de bloeifase en voorkom een brandend gevoel in je keel bij het roken.

Luchtvochtigheid

Houd de luchtvochtigheid in de bloeifase onder de 45%. Een te hoge luchtvochtigheid kan namelijk schimmels veroorzaken in de kostbare toppen. Ook wel bekend als BUDROT! Toppen met budrot kun je maar beter weggooien. Sommige kwekers gebruiken luchtontvochtigers om de luchtvochtigheid nog verder omlaag te brengen. Hierdoor kan de plant zelfs extra hars aanmaken om uitdroging te voorkomen.

Voorkom budrot door een te hoge luchtvochtigheid.

Voorkom budrot door een te hoge luchtvochtigheid.

(advertenties)