(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dinsdag presenteerden Europol en drugscentrum EMCDDA ‘EU Drugs Markets Report’. Wat Europeanen gebruiken en hoeveel geld en maatschappelijke impact daarmee gemoeid gaat dus. Belangrijkste feit: ieder jaar blowen wij met z’n allen voor 8,4 tot 12,9 miljard euro aan cannabis weg!

Cannabis is 38% van drugsmarkt in EU

“Drugsmarkten blijven 1 van de meest winstgevende gebieden voor georganiseerde misdaadgroepen en de schatting is dat de EU-burgers ieder jaar meer dan 24 miljard euro (tussen de 21 en 31 miljard volgens de onderzoekers) aan illegale drugs spenderen”, zo vallen Europol en European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) direct met de deur in huis.

bld1In het tweede drugsrapport van beide organisaties staat dat cannabis veruit de populairste ‘illegale drug’ is die Europeanen gebruiken. Wiet en hasj zijn goed voor 38 procent van de totale verkoopmarkt en dat aandeel is per jaar goed voor tussen de 8,4 en 12,9 miljard euro, ofwel 9,3 miljard volgens het rapport!

Prijzen gelijk, THC verdubbeld

Veder is het interessant om te melden dat naar schatting meer dan 80 miljoen Europeanen bekend zijn met cannabis, waarvan er 22 miljoen in het laatste jaar geblowd hebben. Ongeveer 1 procent van de volwassenen is zo verstandig om elke dag wiet of hasj te consumeren…

De ambtenaren en politiemensen van de EU concluderen verder nog dat er dankzij “technologische innovaties grotere en meer potente productie in Europa zelf plaatsvindt, en dat de hasj uit Marokko ook al steeds krachtiger wordt. Wiet en hasj zijn overal in Europa prima verkrijgbaar en de prijs per gram varieert van 7 tot 12 euro, al naar gelang het land en de kwaliteit. “Hoewel de prijzen slechts licht zijn gestegen in de afgelopen tien jaar, is gedurende dezelfde periode de gerapporteerde potentie – d.w.z. het gehalte tetrahydrocannabinol (THC) – bijna verdubbeld.”

Oranje boven

En voordat we je de interessantste grafieken uit het EU drugsrapport laten zien (die over cannabis gaan), nog even dit: Nederland was, is en blijft voorlopig nog wel een heel belangrijke speler op de Europese drugsmarkt, waarbij we het ook niet alleen over wiet hebben ook…

Marktaandeel van de diverse soorten drugs in Europa

drugs-1

Nederland centrale rol in cannabis (smokkelen)

drugs-2

Trends op Europese cannabismarkt

drugs-3

Wil je het volledige rapport ‘EU Drugs Markets Report 2016’ lezen, klik dan HIEROP

[openingsbeeld: xpixel/Shutterstock]
(advertentie)