(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel er net zoveel geblowd wordt als altijd in Engeland en Wales, is het aantal arrestaties voor het bezit van cannabis sinds 2010 enorm gedaald: liefst 46 procent. En nee, dat komt niet omdat wiet legaal is geworden maar omdat de politie – eindelijk – haar prioriteiten heeft verlegd!

Fors minder wietarrestaties

De opmerkelijke daling van het aantal wietarrestaties kwam aan het licht dankzij de BBC, die voor het programma ‘BBC Breakfast’ een beroep deed op de wet openbaarheid van bestuur en de politiecijfers boven water takelde. Uit de officiële registratie van misdaadcijfers door de autoriteiten blijkt dus dat er sinds 2010 48% minder waarschuwingen zijn uitgedeeld voor wietbezit en 33% minder aanklachten, resulterend in 46% minder arrestaties voor cannabisbezit. Het aantal cannabisgebruikers in Engeland en Wales bleef in de periode 2010 – 2015 ongeveer gelijk, zo blijkt uit data.

Blowers vrijuit, dealers niet

De BBC vroeg aan alle 43 politiekorpsen de cijfers en 32 daarvan gaven inderdaad alle beschikbare informatie. In absolute aantallen betekent dit dat er in 2010 nog 35.367 mensen gearresteerd werden voor het bezit van wiet en in 2015 was dit gedaald naar 19.115. Het aantal waarschuwingen nam af van 9.633 naar 5.036, en het aantal blowers dat aangeklaagd werd voor bezit viel terug van 15.366 in 2010 naar 10.220 vorig jaar.

shutterstock_346444634

De politie in Engeland en Wales geeft steeds vaker de prioriteit aan echt belangrijke zaken en dat is het arresteren van mensen wegens cannabisbezit (en soms ook kweken voor eigen gebruik) niet meer… [beeld: filkusto/Shutterstock]

Ter vergelijking: het aantal arrestaties voor het in bezit hebben van cannabis met de bedoeling te verkopen (dealen dus) nam iets toe: van 4.934 in 2010 naar 5.012 in 2015.

‘Belangrijker werk te doen’

De cijfers tonen dus glashard aan dat de politie het welletjes vindt om mensen voor slechts het in bezit hebben van wiet voor eigen gebruik nog langer te arresteren. De BBC meldt op haar website dat 1 politiekorps tegen de omroep vertelt dat ze “zich niet langer richten op cannabisgebruikers om agenten ‘vrij te maken’ voor ‘belangrijker’ werk”…

Die eerlijkheid is bij het ministerie van binnenlandse zaken (Home Office) nog ver te zoeken. Tegenover de BBC verklaart een woordvoerder van het ministerie dat alle misdaden die bij de politie gerapporteerd worden serieus genomen moeten worden, onderzocht en zo nodig naar de rechtbank gebracht moeten worden.

Politiekorps vervolgt ook wiet kweken voor eigen gebruik niet meer

Toch is de woordvoerder niet helemaal van gisteren. “De beslissing over individuele onderzoeken zijn een operationele beslissing van de dienstdoende politie-officieren, gebaseerd op het beschikbare bewijsmateriaal.”

Met andere woorden: ook de overheid in Londen beseft wel dat de strijd verloren is (de war on drugs bedoelen we dan, hè).

Dat werd afgelopen juli al pijnlijk duidelijk in Groot-Brittannië toen de politie van Durham verklaarde dat zij niet langer achter cannabisgebruikers aan zou zitten of er onderzoek naar zou doen, en dat evenmin zou doen bij mensen die deze class-B drug  thuis voor eigen gebruik kweken! Toen korpschef Mike Barton vervolgens gevraagd werd of dit dan niet betekende dat hij een boodschap verstuurde dat cannabis roken acceptabel is, antwoordde deze politieman: “Ik veroordeel drugsgebruik niet. Heb ik nooit gedaan. Deze beslissing heeft ons personeel vrijgemaakt om zich bezig te houden met belangrijker zaken.”

[openingsfoto: Eskymaks/Shutterstock]
(advertentie)