(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wiet, hasj, shit, marihuana, hennep. Enkele van de vele woorden voor cannabis in onze moedertaal. Maar welk woord klopt nou het beste? En welke term zorgt voor de minste stigmatisering? In de VS is discussie over de juiste benaming…

Natuurlijk kent de Engelse taal, en vooral de Amerikaanse variant, zelf ook allerlei (soms knotsgekke) termen voor het groene plantje: pot, marijuana, weed, grass, Mary Jane en indo om er maar even een paar te noemen.

cannabis verkopers UK

In tegenstelling tot ‘marijuana’ in de VS is ‘cannabis’ een gebruikelijkere term in veel Europese landen, ook in het Engelstalige Groot-Brittannië

‘Cannabis’ niet gebruikt

Het woord cannabis wordt in Amerika bijna niet gebruikt. Op sociale media als Twitter zijn zoektermen als ‘weed’, ‘pot’ en ‘marijuana’ veel gebruikelijker dan ‘cannabis’. Maar daar zou volgens Amerikanen in de groeiende legale wietwereld verandering in moeten komen. En wel om verschillende redenen.

Kwetsende woorden

Woorden als ‘marijuana’, ‘pot’ en ‘weed’ zouden niet langer gebruikt mogen worden en onder de categorie kwetsende woorden moeten worden geplaatst. De reden hiervoor is dat deze woorden nog steeds gebruikt worden door de politie en anti-wietactivisten om angst aan te jagen. Er wordt zelfs gesuggereerd dat het woord marijuana wordt gebruikt omdat het buitenlands en eng klinkt, alhoewel daar geen harde bewijzen voor zijn.

Positieve cannabis

Door de groeiende mainstream-acceptatie van wiet in de VS zijn de ‘ganjapreneurs’ op zoek naar een positievere term en ‘cannabis’ is volgens hen de meest geschikte kandidaat. Ron Flax, die werkt voor de lokale overheid in Boulder County, Colorado, zegt dat hij erg voorzichtig is met zijn woordkeuze.

mile high in denver

De winkel Mile High in Denver gebruikt wel de term ‘medical cannabis’ maar tegelijkertijd ook weer ‘weed’

Staatswetten in de weg

Toen in Boulder County vorig jaar afspraken werden gemaakt over energiegebruik voor legale wietteelt, gebruikte Ron Flax steeds vaker het woord cannabis uit respect voor lokale winkeleigenaren en de industrie, maar dat was nogal lastig aangezien de staatswetten nog steeds verwijzen naar ‘marijuana’ en ‘marihuana’. Hij wordt eigenlijk gedwongen als het ware om de term marijuana te gebruiken. Colorado is trouwens niet de enige staat met dit probleem. Hetzelfde geldt ook voor de staten Alaska, Oregon en Washington.

Meer respect voor cannabiswereld

Nadat cannabis zo lang illegaal is geweest, willen de verkopers in wietwinkels gewoon dat hun bedrijfstak wordt erkend als legitiem en dat er meer respect voor ze wordt getoond. Dat willen ze ook terug zien in het taalgebruik, en geef ze eens ongelijk.

 

(advertentie)