(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

New York City was tot voor kort de hoofdstad van de wereldwijde wietarrestaties. Gelukkig is 25 gram wiet (of minder) nu gedecriminaliseerd, dankzij burgemeester Bill De Blasio. Die decriminalisering pakt goed uit voor New Yorkse blowers.

De New Yorkse politie (NYPD) staat, net als zo ongeveer alle politiekorpsen in grote Amerikaanse steden, bekend als racistisch. Zwarten en latino’s worden vaker midden op straat aangehouden en gefouilleerd voor een zakje wiet dan blanken, terwijl die minstens evenveel blowen.

stop en frisk

De NYPD is de afgelopen jaren negatief in het nieuws geweest vanwege vermeend racisme en het controversiële ‘stop-and-frisk’ programma (Foto: Newscom)

Arrestaties driekwart gedaald

Sinds 19 november is het bezit van 25 gram cannabis of minder niet meer strafbaar. Deze verandering heeft er voor gezorgd dat het aantal arrestaties voor wiet met maar liefst 75 procent is afgenomen. In december vorig jaar werden 460 New Yorkers gearresteerd bezit van marihuana, vergeleken bij 1820 arrestaties in december 2013…

Goede richting

Hoewel je voor bezit van 25 gram of minder nog altijd een boete van 100 dollar kunt krijgen, is het besluit van De Blasio zeker een stap in de goede richting geweest. De Big Apple is trouwens niet het enige voorbeeld. In Philadelphia is sinds de decriminalisering vorig jaar het aantal arrestaties voor cannabisbezit met liefst 88 procent afgenomen!

‘East Coast’ omarmt cannabis

De staat New York heeft in juni vorig jaar medicinale wiet gelegaliseerd en er worden stappen gezet richting legale recreatieve wiet. De ontwikkelingen in steden als New York en Philadelphia laten zien dat de Amerikaanse oostkust cannabis aan het omarmen is.

 

(advertentie)