(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de Verenigde Staten zijn 568 officieel erkende indianen-stammen. Meer dan 100 daarvan hebben interesse om cannabis te gaan verbouwen en verkopen, zo blijkt. Indianen mogen sinds eind vorig jaar legaal wiet kweken in hun reservaten.

Het ministerie van Justitie besloot in december 2014 dat indianen – native American tribes  om het politiek correct te zeggen – voortaan in hun reservaten ook wiet mogen kweken, mits ze zich aan dezelfde regels houden als die er gelden in de staten van de VS. Dat komt omdat de lokale wetgeving ook geldt voor soevereine territoria (waaronder bijvoorbeeld indianenreservaten). Dat betekent dus dat als ze willen, de  indianen legaal wiet kunnen kweken voor medicinale doeleinden in 23 Amerikaanse staten en voor medicinale + recreatieve markten in 4 staten (COlorado, Washington, Alaska en Oregon).

The Green Rush

In het begin dachten de media en de federale regering dat het wel mee zou vallen met de belangstelling van de oorspronkelijke bewoners voor de cannabisindustrie, maar dat blijkt een misvatting. De indianen overwegen massaal om aan de wiet te gaan! Dat blijkt het beste uit de cijfers en woorden van de grote baas van FoxBarry, Barry Brautman. Zijn bedrijf doet al langer zaken met indianenstammen, bijvoorbeeld bij het bouwen en exploiteren van casino’s (iets wat ze ook al mogen indien ze dat wensen). Maar de Green Rush is the next big thing, als we Barry mogen geloven. Meer dan honderd stammen zouden in de afgelopen maand alleen al bij hem geïnformeerd hebben naar de mogelijkheden om in de booming cannabisindustrie te stappen. “Dat heb ik dus zwaar onderschat”, vertelt de zakenman tegen The Huffington Post, “zoveel stammen willen deze stap nu zetten!”

Eerste wietfabriek in aanbouw

oi

Indianen en wiet, waarom niet?

Met zijn FoxBarry Farms is Barry al aan het bouwen aan de eerste marihuanaboerderij/fabriek op tribal land. Samen met United Cannabis Corp. – een bedrijf uit Denver, Colorado – sloot hij een contract met de Pinoleville Pomo Nation’s ranch in het noorden van de staat Californië. Er wordt 10 miljoen dollar geïnvesteerd in het complex. Op bijna anderhalve hectare wordt wiet geteeld, verwerkt en verkocht onder de merknaam United Cannabis. Volgens Barry Brautman is deze wiethandel goed voor 50 tot 100 nieuwe banen, waarbij indianen de voorkeur krijgen. Inmiddels praat FoxBarry Farms al met drie andere indianenstammen uit Californië en met stammen in zeven andere staten!

Economische boost voor indianen

En dat is natuurlijk ook precies waarom de indianenstammen nu massaal in de wiethandel willen stappen. Steeds meer staten legaliseren cannabis en het is duidelijk dat er ook heel veel (legaal) geld mee verdiend kan worden. Voor de stammen kan dit dus ook een economische boost betekenen. Barry Brautman: “Stammen willen wat elke regering wil voor haar volk: financiële onafhankelijkheid. Ze willen hun eigen geld verdienen, onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting aanbieden. Deze nieuwe industrie maakt het hen mogelijk om meer economische onafhankelijkheid te creëren.”

Zijn woorden worden bevestigd door de CEO van marktonderzoeksbureau ArcView, gespecialiseerd in de canna-business. Troy Dayton: “Het is ook een heel logische stap. Het is een juiste beslissing geweest om het land van de native Amricans open te stellen voor dezelfde vrijheden als de staten hebben. Mijn gevoel zegt mij dat dit het begin is van iets veel groters!”

 

(advertentie)