(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Doorbraak in Groot-Brittannië: na 40 jaar keihard de War on Drugs voeren heeft de conservatief-liberale regering nu een rapport gepubliceerd waarin voor het eerst staat dat streng straffen geen enkel effect heeft op het drugsgebruik (integendeel zelfs). Het unieke rapport zet hiermee de deur naar legalisering van cannabis open!

De Britse media zijn behoorlijk eensgezind over de betekenis van het rapport dat openbaar is gemaakt door het Home Office, zeg maar het ministerie van Algemene Zaken (verantwoordelijk voor o.a. terrorisme, immigratie, drugs, politie). Omdat de huidige regering bestaat uit een coalitie tussen de conservatieven en de liberaal-democraten is het des te meer veelzeggend, want het zijn juist altijd de rechtse rakkers van de Tories geweest die een keiharde aanpak van drugs voorstonden.

Groot-Brittannië prijst Portugal, VS en Uruguay

engelIn het langverwachte en veelvuldig uitgestelde overheidsrapport kijkt men ook naar de effectiviteit van het drugsbeleid in diverse landen. De conclusie: harde straffen voor drugsgebruikers hebben geen effect op de mate waarin er drugs worden gebruikt. Er is zelfs eerder sprake van een tegenovergesteld effect. “Wij hebben in ons feitenonderzoek geen duidelijke relatie kunnen vaststellen tussen de hardheid van een land m.b.t. de aanpak van drugsgebruikers en de mate van drugsgebruik in die landen”, stelt het rapport.

Het regeringsrapport stelt ook dat de overheid “de impact gaat monitoren” van de legaal gereguleerde cannabismarkten in Uruguay en de staten Washington en Colorado in de VS. En er wordt met belangstelling gekeken naar landen als Portugal, waar alle drugs al jarenlang gedecriminaliseerd zijn en waar dat alleen maar positieve gevolgen heeft gehad voor het aantal drugsgebruikers en de volksgezondheid. En zulke onderzoeken zijn welkom volgens de Home Office, omdat “deze buitenlandse manieren van aanpak hetzelfde doel hebben: de georganiseerde misdaad ontwrichten en een grotere controle verkrijgen over het gebruik van cannabis”. De invloedrijke kwaliteitskrant The Independent kan haar geluk bijna niet op in een commentaar:

It is commendable that the Conservatives and the Liberal Democrats have found common ground and acknowledged the evidence that less punitive, health-based approaches to drugs can deliver better outcomes.The importance of this cannot be overstated. The previously toxic nature of this debate had led politicians to adopt polarised positions that consisted of little more than populist rhetoric. 

Historische dag in UK

Kortom, niets meer of minder dan een historische dag voor cannabisminnend Groot-Brittannië. Men neemt daar publiekelijk en officieel afstand van de War on Drugs en het bijbehorende keihard aanpakken van gebruikers. Of zoals de Engelse media het zeggen: “Voor het eerst in 40 jaar hebben we een mogelijkheid  om niet alleen de alternatieven voor het verbod met elkaar te vergelijken, maar om ze daadwerkelijk te implementeren.”

Klik HIEROP als je het complete rapport ‘Drugs: International Comparators’ wil lezen!

En zo hebben Nederland en België – met hun achterhaalde en achterlijke War on Drugs-aanpak – alweer een bondgenoot minder in de wereld 🙂

(advertentie)