(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het gaat goed met de emancipatie van hennep, de industriële variant bedoelen we dan. Het in 2013 opgerichte bedrijf Stexfibers krijgt nu zelfs 200.000 euro subsidie van de provincie Gelderland om hennepvezels te ontwikkelen voor de textielindustrie.

ACF4EA8Dat hennep aan een voorzichtige opmars – of comeback, dat is eigenlijk de juiste term, want vroeger was hennep alom aanwezig in de landbouw en industrie – bezig is, moge duidelijk zijn. De veelzijdigheid van het gewas is dan ook ongekend. Dat hebben ze ook door in Gelderland, waar men binnen de zogeheten Gelderse cleantech-incubator Greenhouse Arnhem met Stexfibers is gekomen. Het bedrijf ontwikkelt hennepvezels met een zogenoemde stoomexplosie-installatie, die ruwe vezels van de hennepplant verwerkt tot een verspinbare vezel voor de textielindustrie, leren we.

Hennep is milieuvriendelijk

De provincie Gelderland kan dit initiatief wel waarderen en geeft Stexfibers samen met hennepteler Pantanova en innovatiestichting Texperium nu 2 ton subsidie. Met die overheidspoen gaan de ondernemers bouwen aan een keten van teelt tot garens. Als het project aanslaat is er dus niet alleen sprake van een comeback van hennep, maar ook van de zo goed als verdwenen textielindustrie in Nederland. Groot voordeel is ook de milieuvriendelijkheid van hennep als grondstof voor kleding. Vergeleken met het bekende broertje katoen is er bijvoorbeeld 95 (!) procent minder water nodig bij de productie. Voor de productie van 1 kilo katoen is namelijk maar liefst 20.000 liter zoet water nodig… En hennep kan gemakkelijk worden verbouwd zonder chemicaliën bovendien!

De mensen van Stexfibers zijn ervan overtuigd dat ze met hun henneptextiel een substantieel deel van de 200 miljard grote textielmarkt kunnen veroveren. En bijdragen aan het verminderen van de verspilling van 5000 miljard kubieke meter water per jaar! Ten overvloede (voor ons zeker toch) laat Stexfibers weten dat je niet stoned maar misselijk wordt van deze hennep als je ‘m oprookt 😉

(advertenties)