(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een studie van de Radboud Universiteit in Nijmegen naar de wettelijke mogelijkheden om de wietteelt te legaliseren heeft 1 duidelijke conclusie: dat kan wel! Met een beroep op de mensenrechten, die hoger tellen dan internationale drugsverdragen. Minpunt: het recht op thuisteelt – ook een mensenrecht – ontbreekt.

‘Gesloten keten’

De studie onder leiding van hoogleraar straf- en strafprocesrecht Piet Hein van Kempen is uitgevoerd in opdracht van 27 coffeeshop gemeenten in Nederland, die zoals bekend al langer pleiten voor regulering van de wietteelt voor shops.

Maar in onderzoeksland is het een bekend gegeven: wiet betaalt die bepaalt. Zo ook bij deze nieuwe studie, die pleit voor een ‘strikt gesloten keten van teelt tot en met verkoop’, iets dat dus met eenberoep op de mensenrechten – ‘staat moet burger beschermen tegen gevolgen illegale teelt’ – mogelijk zou moeten zijn.

Maar hoe leuk dat ook mag klinken (en begrijpt ons niet verkeerd: het is beter dan een verbod dat de coffeeshopwiet grotendeels aan criminelen overlaat inmiddels), er ontbreekt wederom 1 belangrijk aspect: het recht op thuisteelt!

Thuiskweker opnieuw compleet genegeerd

Schermafbeelding 2016-05-30 om 09.45.54

Helaas is dit het zoveelste plan van de gemeenten dat uitsluitend focust op de coffeeshops en regulering van de wietteelt alleen op dat circuit toepast… [foto: Doug Shutter/Shutterstock]

Net als in eerdere plannen zoals ‘Joint Regulation’ en initiatieven van politieke partijen als D66 wordt er met geen woord gerept over de vredelievende kleinschalige hobbykweker die voor eigen gebruik thuis wietplanten teelt.

En zeker bij deze nieuwe Nederlandse studie mag dat toch een opmerkelijke misser genoemd worden. Want juist met het beroep op de individuele vrijheden van de mens, is er recent in Mexico een doorbraak geforceerd in de strijd voor legalisering van cannabis. Volgens het hooggerechtshof daar mogen 4 mannen die een beroep deden op de mensenrechten (persoonlijke vrijheid om precies te zijn) daar voortaan wiet kweken voor eigen gebruik!

Helaas worden de mensenrechten in Nederland dan weer exclusief in het voordeel van de gemeenten (overheid) uitgelegd, die volgens de studie die controle moet uitoefenen op de complete cannabisketen.

Volksgezondheid en criminaliteit

Goed, tot zover onze kritiek. Positief is natuurlijk wel dat er eindelijk oog is voor de echte problemen rondom cannabis: de gezondheid van gebruikers en de criminaliteit veroorzaakt door het verbod. ‘Illegale hennepteelt leidt tot crimineel geweld, corruptie, branden, stankoverlast’ en nog veel meer ellende, omdat ‘ elk zicht op de kweek ontbreekt’ . Dat er daardoor ook risico’s voor de volksgezondheid optreden is evident, maar met regulering kunnen beide issues aangepakt worden. En dat is prima want op slechte wiet en criminaliteit zit niemand te wachten natuurlijk.

Eerste stap?

Overigens zijn de opstellers van deze studie niet per se voorstander van legalisering van de wietteelt. Ze willen zelfs niet zeggen dat dit beter is dan gedogen… Hun belangrijkste punt: Haagse politici kunnen voortaan niet meer roepen dat legalisering van cannabis ‘nu eenmaal niet mag’, want mensenrechten scoren hoger dan drugsverdragen.

De eerste reacties vanuit de gemeenten (zoals gezegd de opdrachtgevers van de studie in Nijmegen) zijn uiteraard positief. Zo denkt D66 wethouder Victor Everhardt van Utrecht (en initiatiefnemer van Joint Regulation) dat ” dit rapport voor ons de stap mogelijk maakt die wij zo graag willen zetten”.

Conclusie

Nou, het zal ons benieuwen of er nu eindelijk 1 gemeente is die het lef heeft om een ‘legale’ wietplantage op te tuigen terwijl de politiek in Den Haag een strikt verbod wenst. Tot nu toe blijft het vanuit de gemeenten bij woorden en geen daden.

En het negeren van de grootste groep cannabisconsumenten – zij die zelf koken of via een telende kennis aan wiet komen dus – wordt straal genegeerd, wat dus per definitie de instandhouding van een grote zwarte markt garandeert (nog los van het exportverhaal ook)…

Het volledige rapport ‘Internationaal recht en cannabis’ staat HIER

[Sergei Bachlakov / Shutterstock.com]
(advertentie)