(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nadat vorig jaar de staat New York eindelijk aansloot bij de reeks Amerikaanse staten waar medicinale cannabis legaal is, vindt senator Liz Krueger dat er doorgepakt moet worden. Daarom heeft ze een wetsvoorstel ingediend om ook recreatieve wiet te legaliseren!

Om direct wat van de voorpret te bederven: haar ingediende Marihuana Regulation and Taxation Act  maakt weinig kans om ook daadwerkelijk te worden aangenomen door het parlement van New York, omdat dit een Republikeinse meerderheid heeft. Maar dat weerhoudt de Democratische senator Liz Krueger er niet van om al voor de tweede keer (eerder deed ze een dappere poging in 2014) openlijk te pleiten voor volledige legalisering van marihuana!

Blowen en kweken vanaf 18 jaar

De Democratische senator Liz Krueger pleit al langer voor legale wiet [foto: 420magazine.com]

De Democratische senator Liz Krueger pleit al langer voor legale wiet [foto: 420magazine.com]

In haar voorstel valt 1 ding op, vergeleken bij de legalisering in staten als Colorado, Washington, Alaska en Oregon: de minimum leeftijd waarop inwoners mogen blowen en growen is bij senator Krueger 18 jaar en bij alle anderen 21 jaar. In haar wetsvoorstel staat ook dat er een accijns (50 dollar per ounce ofwel 28,35 gram) geheven wordt op wiet en dat er een vergunningenstelsel komt voor de teelt en verwerking van cannabis. Tevens worden de standaard straffen uit het wetboek geschrapt die er nu nog in New York gelden voor het gebruik, bezit en de kweek van wiet. De eigenzinnig politicus is zelf geen blowers trouwens, de laatste keer dat ze een jointje probeerde was naar eigen zeggen in 1977 tijdens een Cheech & Chong-film.

Behandelen als alcohol en tabak

Maar ze ziet de discriminatie van de huidige drugswetten, waarbij minderheden veel vaker worden gearresteerd door de politie voor cannabisbezit dan blanken. Bovendien vindt ze dat het verbod nu al 80 jaar bewezen heeft een mislukking te zijn. Krueger wijst dan ook naar twee vergelijkbare genotsmiddelen: alcohol en tabak. “We hebben die ook niet uitgebannen, we hebben er regels voor gemaakt en er belasting op geheven”, aldus de senator. Ze is er ook van overtuigd dat een meerderheid van de inwoners van de staat New York haar legaliseringsvoorstel steunen.

Hoop op verandering in 2016

Ze realiseert zich dat er gezien de tegenstand van de Republikeinse meerderheid in de senaat en gouverneur Andrew Cuomo geen overwinning in zit in 2015. “Maar ik geloof wel dat door het wetsvoorstel dat ik vorig jaar indiende heeft geholpen om de discussie aan te jagen en het akkoord voor mediwiet te bespoedigen”, aldus Krueger. “Ik zie mijn acties als een onderwijsproces, een proces om steun op te bouwen van het publiek.” Haar hoop is dan ook vooral gevestigd op de verkiezingen in 2016, wanneer haar Democratische partij wellicht de meerderheid in de senaat van New York kan veroveren. “Over twee jaar zou je dan wel eens een heel andere situatie kunnen hebben.”

(advertentie)