(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is en blijft een hot item: stoned autorijden. Er zijn tests gedaan waaruit blijkt dat een bestuurder dan juist beter gaat rijden, maar nergens op aarde staan de autoriteiten het toe. Ook in België niet – daar neigt men sowieso steeds meer naar een zero-tolerance wietbeleid. Maar 1 betrapte Belg heeft wel een heel origineel excuus om vrijuit te willen gaan!

Stoned autorijden

Iedereen weet dat autorijden met alcohol in het lichaam niet slim is en terecht wordt aangepakt. Maar hoe zit dat met stoned rijden? Daarover verschillen de meningen nogal, uiteenlopend van levensgevaarlijk tot juist beter en geconcentreerder… Hoe dan ook, een ander probleem is dat een bloed- of urinetest wel kan aanwijzen dat je wiet gerookt hebt, maar dat dit dan net zo goed van een ‘oude’ joint kan zijn geweest omdat THC nu eenmaal lange tijd traceerbaar blijft in het bloed.

Origineel excuus

shutterstock_16701034

Stoned autorijden, het zou kunnen maar het mag niet… [foto: Sap/Shutterstock]

Aan dat soort nuanceringen hebben de politie en justitie over het algemeen volkomen maling. Wanneer je betrapt wordt op cannabisgebruik krijg je straf. Zo ook in België, waar een man zich eind vorige week moest komen verantwoorden bij de politierechter in Halle.

Maar tot ieders verbazing kwam deze man met een bijzondere reden aanzetten waarom er juist bij hem sporen van wietconsumptie zijn aangetroffen: dat kwam door zijn vrienden in de auto die aan het blowen waren, op deze mooie zomerdag in juli 2015 in Alsemberg.

Ventilatieprobleempje

Jawel, doordat zijn maten lekker aan het roken waren en zijn auto klaarblijkelijk niet over een degelijke ventilatie beschikt (of die niet aan stond, kan ook) kwam de lekkernij waar het allemaal om draait (THC) ook in het bloed van de bestuurder terecht zonder dat deze zelf blowde, echt waar edelachtbare!

De aanklager en meneer de rechter reageerden ietwat cynisch op de verklaring, zoals Het Nieuwsblad optekende: “Dus door de afwezigheid van een afzuigkap in de wagen, heeft hij die rook in zijn systeem gekregen?”

Meeroken…

Tja, gevalletje heftig meeroken dus, of zoals de beklaagde het verwoordde: “in de cannabiswalm zitten”. Ondertussen heeft hij echter zijn leven gebeterd en vrijwillig nog twee keer zijn bloed laten testen om zijn schaapachtige onschuld te bewijzen. In april krijgt de ongewenste pothead zijn vonnis te horen en weten we of we voortaan de perfecte smoes paraat hebben als we zelf onverhoopt stoned tegen de politie-zaklantaarn botsen 😉

ps; De betreffende Belg staat niet op de openingsfoto, dat is rapper B-Real van Cypress Hill achter het stuur van zijn hotbox…
(advertenties)