(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Eerder deze week kwam er al spectaculair nieuws uit Engeland. In Durham County in Engeland verklaarde de politie de jacht op kleine thuiskwekers voortaan voor gesloten. Maar er gloort meer hoop aan de Engelse horizon want Britse experts zeggen nu dat Durham zeker niet op zichzelf staat hierin.

Hoewel de Britse regering waarschijnlijk voorlopig nog niet bereid is om cannabis landelijk echt te legaliseren, lijken sommige politiecommissarissen in het land zich meer en meer relaxed op te stellen naar kleine wietkwekers en onschuldige blowers.

cannabisprotest londen cannabis club

De aanpak van de politie kan in Groot-Brittannië per regio of zelfs stadsdeel verschillen… (Foto: London Cannabis Club, Facebook)

Uitgesproken

Het verschil zit hem volgens de experts meer in het feit dat de Durham Constabulary en hun hoofdcommissaris Ron Hogg zich er openlijk over uitspraken in de media.

Steve Rolles is analist bij Transform, campagnevoerders voor het hervormen van drugswetten. Volgens hem zijn er grote verschillen in het regionale wietbeleid. “Aan de ene kant heb je mensen die het drugsprobleem met meer middelen onder controle denken te kunnen krijgen. Aan de andere kant zijn er mensen als Ron Hogg, die heel lang heel veel middelen hebben gebruikt zonder daar de resultaten van te zien en daarom zelf zijn overgegaan op een meer pragmatische aanpak.”

“Er zijn meer politiemachten in het land die ongeveer hetzelfde doen maar zij komen daar niet openlijk voor uit. De politie moet steeds verder bezuinigen, dus moeten ze ook keuzes maken”, voegt hij er nog aan toe.

Postcodeloterij

Volgens Harry Shapiro, een andere expert op het gebied van drugsbeleid, is er een soort postcodeloterij in Groot-Brittannië. Hij bedoelt daarmee de manier waarop blowers behandeld worden door de lokale politie in verschillende delen van het land. “Het hangt echt af van waar je woont. Het is waarschijnlijk een minder hoge prioriteit voor politie in de grote stad dan op het platteland. Maar het zou me verbazen als er een politiecommissaris wietbezit nu nog op nummer 1 van zijn prioriteitenlijstje heeft staan.”

clark french wales

“De politie verspilt tijd aan cannabis”, aldus activist Clark French in Cardiff, Wales (Foto: NORML UK)

Andere stad, ander beleid

Shapiro kan wel eens gelijk hebben. Twee jaar geleden kreeg een gemeenteraadslid van Cambridge een heleboel gezeik over zich heen, nadat hij gezegd had dat cannabisconsumptie zo wijdverspreid was in de universiteitsstad dat het beter was als de politie de andere kant op keek. De Cambridgeshire Police gaf inderdaad toe dat hun prioriteiten iets anders lagen.

En vorig jaar liet de politie in Manchester ook honderden blowers openlijk hun gang gaan tijdens een openbaar cannabisevenement, zonder een enkele arrestatie. Van 2001 tot 2004 werd in Brixton, Londen het JayDay Cannabis Festival gehouden, waarin de politie ook vrij weinig deed tegen openbare blowers. De toenmalige politiecommissaris Brian Paddick had al opgeroepen om blowers te waarschuwen in plaats van ze op te pakken.

Ongeregeld zooitje

Met andere woorden: het is een redelijk ongeregeld zooitje in Groot-Brittannië. De landelijke regering in Londen wil cannabis nog niet legaliseren maar laat het beleid verder over aan de lokale politie. Je moet dus maar mazzel hebben met het beleid in je woonplaats. Maar de opluchting is dan weer wel dat Durham niet de enige is, ook al weten veel mensen dat niet.

(advertenties)